Džem od šljiva

Kada mi je urednik pre par dana rekao da sam se ulenjila i da bi bilo vreme da mu pošaljem neki tekst, prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je – bih ja, rado, ali pored svih ostalih svakodnevnih aktivnosti kuvala sam i džem od šljiva. U tom trenutku mi je sinulo – eto naredne teme za moj tekst.

Džem od šljiva! Ja ne poznajem nikoga ko ga ne voli. Ovo je jedna od onih poslastica za koju se pitamo da li je moguće zamisliti život bez nje. Savršeno, ali totalno savršeno ide uz palačinke, uz margarin i mleko, čaj, u kolače… “U sve se meša”, što bi rekli u onoj reklami.

Kako je ovo vreme zimnice, evo jednog recepta za džem od šljiva. Kažem jednog pošto ga mnogi kuvaju na svoj način koji je najčešće nasleđen od mame ili bake. Tako sam i ja ove godine kuvala džem. Pozvala sam svoju baba-tetku i pitala kako ona pravi džem, a ona me je iskulirala na brzinu rekavši – “Zovem te posle. Gledam film.” Film?! Dobro je, pomislila sam. Sreća te još uvek nije vreme za serije. Tada bi me verovatno ostavila da čekam do sutra.

Nazvala me je posle sat vremena i rekla. Hajde, piši, jako je lako. Samelješ šljive, dodaš ih u šećer i gurneš u rernu. To je sve. Da li je potrebno da naglasim da nisam imala pojma o čemu ona to priča. Koliko šljiva, koliko šećera, šta da radim sa tim? Totalno me je sludela. Izbrojala sam do 5 i rekla kako ja pojma nemam o čemu priča i kako nemam ni ideju koliko čega ide, koliko dugo se kuva itd.

“Mlade domaćice. Sve mora da vam se piše. Hajde, piši”, rekla je, pomalo začuđena i ljuta.

Uspela sam da saznam sledeće. Na 1 kg svežih samlevenih šljiva (što znači da kupimo malo više), ide 700 gr šećera (ako volite slađi džem). I to je sve od sastojaka.

Ok. Pomislila sam. Ne može biti toliko komplikovano. Kupila sam na pijaci kilogram i po šljiva za koje je prodavačica tvrdila da su odlične za džem. Donela kući, očistila, samlela na mašini za mlevenje mesa (zajedno sa ljuskom pošto smatram da je tako ukusnije).

E sad, ono glavno. Priprema.

Uključimo rernu na 250C pre nego što počnemo da kuvamo bilo šta kako bi se zagrejala na vreme. Ušpinujemo 700 gr šećera, dodamo prethodno samleven kilogram šjiva i stavimo na ringlu da provri uz mešanje. Kada provri, staviti u zagrejanu rernu i tako kuvati sat do sat i po vremena. Kada se ohladi sipati u tegle i lepo zatvoriti.

Probala sam recept. Moram da priznam da nije loš, aliiiiiii nije onako dobar kao što to uspeva mojoj baba-tetki. Ipak su to godine iskustva.

Kao što već rekoh, ovo je samo jedna od varijanti pripreme džema od šljiva. Kako god da ga kuvate, sigurna sam da ćete uživati u njemu u zimskim mesecima.

Meni samo preostaje da uredniku pošaljem tekst, a ako to ne bude dovoljno, moraću da mu pošaljem i teglu džema. To će ga sigurno oraspoložiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *