Džejn Piters – netipična holivudska glumica

Džejn Piters, jedna od najuspešnijih glumica 40-ih i 50-ih godina, je svakako ostavila dubok trag ne samo u filmskoj industriji, već i u srcima mnogih muških obožavatelja, koji se rado sećaju njenog nesvakidašnjeg izgleda. Neobične tamne oči, prelepe crte lica i vitak stas, su joj omogućili da bude jako uspešna u svom poslu. Za razliku od drugih glumica, koje su morale mukotrpno da se trude kako bi se probile na sam vrh, za Džejn to nije bio problem. Ubrzo nakon dolazka u Holivud, Pitersonova je zapala za oko Foks studiju i odmah je postala njihova miljenica.

Nažalost, danas mnogi nisu ni čuli za ovu prelepu damu, jer je prošlo mnogo godina otkako se poslednji put pojavila na filmskom platnu. Mada ako upitate starije generacije, svi će se sa oduševljenjem setiti Džejn, i njenih legendarnih filmova, kao što su “Viva Zapata” ili “Apače”.

 Ali ono što ovu lepoticu čini toliko zanimljivom, je njeno odstupanje od tipičnog života holivudske dive. Pitersonova se nikada nije pojavljivala na glamuroznim zabavama, o njoj se znalo jako malo, i uprkos velikom pritisku novinara, uspela je da ostane tajanstvena. Nije vozila skupa kola, niti je posedovala luksuzne kuće. Vodila je miran i prost život na farmi, okružena domaćim životinjama. Nikada nije uživala u medijskoj pažnji i izbegavala je bilo koji kontakt sa obožavateljima. U jednom intervju je pokušala da objasni šta je čini toliko drugačijom od ostalih, i zašto se trudi da ostane obična, uprkos svoj slavi i bogatstvu kojim je okružena. “ Volim da igram uloge koje razumem. Kako sam devojka sa sela, rođena i odrasla blizu Kantona u Ohaju, sviđa mi se iskren i pošten pristup glumi. Pretvaranja, provokacije i intrige ne razumem. Često razmišljam o Holivudskom glamuru koji nam se nameće. Fotografisanje u skupoj odeći i kupaćim kostimima, je samo predstava za obožavaoce. Oni nas ne smatraju ljudskim bićima, i uzdižu nas do nebesa, a ponekad nas porede i sa bogovima. Kako pokušavam da pobegnem od svega toga, prihvatam što jednostavnije uloge, koje će me učiniti realnijom i stvarnijom.“

Njen neobičan karakter joj nije doneo puno sreće u životu. Udavala se tri puta, a ujedino je bila jedna od supruga Hauarda Hjuza, poznatog milijardera, avijatičara i filmskog producenta.

Džejn je rođena 15.10.1926. godine i smatram da je to samo razlog više zašto treba da joj se baš danas posveti malo više pažnje. Svi oni koji žele da budu drugačiji od onoga što im nameće društvo, ali se plaše i nemaju snage da se suprostave pritisku većine, nadam se da će im Džejn biti inspiracija i pokazatelj da ništa nije nemoguće.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *