„Dom“ – novi roman nobelovke Toni Morison u prodaji

Od četvrtka, 18. oktobra, u knjižarama možete potražiti novi roman američke nobelovke Toni Morison „Dom“, koji predstavlja dirljivu priču o naizgled poraženom čoveku koji uspeva da pronađe izgubljenu ljudskost – i dom. 

Univerzitetski profesor i prva crna žena koja je dobila Nobelovu nagradu, takođe dobitnik Pulicerove nagrade za književnost i još nekoliko najuglednijih američkih nagrada, Toni Morison je već decenijama glas Afrike i Afroamerike. 

U novom romanu koji je u maju mesecu objavljen u Americi, Toni Morison nas upoznaje sa Frenkom Manijem, veteranom Korejskog rata, koji je pun gneva i samoprezira. Posle traumatičnih iskustava u prvim borbenim redovima vraća se kući, u rasističku Ameriku sa ožiljcima koji ne prekrivaju samo njegovo telo. Rodna zemlja mu se ispočetka čini tuđa i strana, ali iz strašne apatije će ga trgnuti pismo kojim mu javljaju da mu je sestra u smrtnoj opasnosti. Frenk mora da spase mlađu sestru i odvede je kući, u malo mesto u Džordžiji koje je mrzeo celog života. Prizivajući uspomene iz detinjstva i sećanja na događaje iz rata koji su mu sasvim poljuljali samopoštovanje, Frenk duboko u sebi pronalazi snagu koju je mislio da je nikad više neće naći.

Toni Morison – rođena 1931. godine i jedna je od najznačajnijih stvaralaca današnjice. Napisala je deset romana, od kojih su najpoznatiji „Voljena“ i „Pesma Solomonova“. Bila je dugogodišnji urednik čuvene izdavačke kuće „Random House“, i zaslužna je sa promovisanje crnačke literature. Bila je profesor na brojnim čuvenim univerzitetima kao što su Jejl i Prinston, na kome i danas predaje. 

 

Izvor: Laguna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *