Detinjstvo u službi ambicija – talenat ili hir?

Sedmogodišnja Iva je veoma zauzeta devojčica. Tek je prvi razred, a u njenom pretrpanom danu obaveze su šaroliko poređane po danima – engleski, časovi u muzičkoj školi, tenis i naravno balet. Brižni roditelji nikako da se odluče da li je njihovo mezimče nova Maja Pliseckaja ili Jelena Janković. Neće svakako, tu procenu prepustiti trenerima i učiteljima, oni žele da ulože u svoje dete i njenu budućnost.

Nesvesni da dete pretvaraju u poker aparat koji treba, samo ako mu se pritisne pravo dugme da izbaci “džek pot”, ili još gore, u kolekciju svojih neostvarenih snova i neispunjenih ambicija, mnogi roditelji ponavljaju obrazac uterivanja talenta u decu, metodom mahnitog insistiranja na mnoštvu aktivnosti koje dete mora da posećuje. I dok oni svakodnevno razbijaju glavu da li su dobro izabrali, čini se da decu slabo ko šta pita, niti ume da protumači njihovo nećkanje i odbijanje, iza kojeg se često krije i odbojnost prema nametnutom ritmu i preranom guranju u život kakav nisu tražili.

Psiholozi nisu ljubitelji usmerenih i dirigovanih aktivnosti, jer iz njih može da se nauči čak i manje nego tokom igranja ili maštanja – ali ko još pita psihologe. Čini se da je postalo bitnije uklopiti se u kalup, ne zaostajati za prijateljima, rodbinom, kojima se na retkim zajedničkim skupovima prezentuju veštine i talenti male osobe, uz sasvim nezasluženo hvalisanje roditelja.

Fotografija: http://blog.royaloakscc.com

Dragi roditelji zaboravljate jedno – da su vaša deca, deca! Da treba da se igraju lutkama i automobilima, da se vrte u krug dok im se ne zavrti u glavi, da se umusave čokoladnim kolačem maznutim iz špajza, da izgacaju po svim baricama u kraju. Da, treba i da se edukuju, da pronađu i razviju svoje talente, ali pustite da ih život vodi i usmerava, da sami oktriju šta žele i da nauče jednu od najvažnijih životnih veština – uživanje u životu. Današnja deca se igraju tri sata nedeljno manje od dece njihovog uzrasta od pre samo deceniju!

Nemojte posle prvog treninga fudbala zahtevati od trenera da vam decidirano saopšti da li gajite novog Ronaldinja ili Mihajlovića. I da istog trena kad on nevoljno odmahne glavom odmah ispišete malog fubalera i upišete ga na tenis, jer bi bilo lepo da on bude drugi Novak. Uostalom, čak i ako vaše dete nije talentovano, zašto mu uskraćujete priliku da nauči da bude timski igrač, da gubi i razvija svoje telo baveći se sportom.

Potpuno je druga priča što se 99 odsto neće desiti da vam dođe trener i kaže kako vaše dete nije za taj sport. Ko je još lud da sebi izbija pare iz džepa, naročiti ako vidi da pred sobom ima roditelja voljnog da plaća i otplaćuje sve svoje neostvarene ambicije ? Talenat za pražnjenje roditeljskih džepova dobro se primio među ovdašnjim sportskim radnicima koji rade sa decom, raznim mađioničarima, radioničarima i svima koji se toliko upinju da iz naše dece iscede talenat. Osećajući dobru priliku da se zaradi, niču kao pečurke razni sportski centri za decu, muzičke radionice, likovne i škole tenisa, sve u nameri da otkriju talente i njihove roditelje učine beskrajno srećnim. I bogatim, bilo bi poželjno.

Dobro, a ako je sve to tako, kako da nađemo zlatnu sredinu? Kako da ne popustimo pred našim mladuncem koji jedan mesec cvili za karateom, drugi bi već da bude fudbaler, a posle trećeg treninga plačući dođe kući i kaže da je on mnogo više za crtanje.

Čarobna formula je – podrži ali ne forsiraj.

Upoznajte svoju decu. Ona su vaše meso i damari, zaslužuju da ih poznajete koliko ih i volite. Budite iskreni prema sebi, znate vi vrlo dobro šta vašem detetu ide, čemu stremi, šta želi. Pustite ga da proba. Ne dajte mu ni da leti sa aktivnosti na aktivnost bez reda i smisla, dok vi kao pomahnitali izigravate porodičnog taksistu. Kada mališani krenu u školu, situacija se komplikuje, jer treba uklopiti zahtevne rasporede i roditelja i dece. Činjenica je da dodatne aktivnosti pozitivno utiču na emocionalni i socijalni razvoj deteta, ali samo do granice dok u njima uživaju, svojevoljno.

Ali, ako vidite da ga svi ti silni časovi ne usrećuju, makar malo, batalite. Svako dete ima talenat, samo treba naći koji. I sasvim sigurno ono će uspeti u životu ako se razvija u skladu sa sobom – ako ostvari svoje mogućnosti i potencijale. A samo sada može da bude dete, nikada više.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *