Debata “Parada i politika”

U okviru govornih programa kulturnog centra Rex u utorak, 24. februara biće organizovana debata “Parada i politika”, posvećena ideološkim i političkim implikacijama organizovanja i suprotstavljanja organizovanju Prajda u Beogradu.

Kao izlagači i izlagačice najavljenii su Mirjana Bogdanović (Gej strejt alijansa), Dušan Maljković (Kvir studije), Goran Miletić (Human Rights Defenders) i Biljana Stanković Lori (NLO).

Debata je deo programa Crossroads East West u okviru projekta “Engine Room Europe” koji se bavi položajem nezavisnog kulturnog sektora u Evropi, a deo je Govornih programa KC Rex čiji je opšti cilj podsticanje na javno promišljanje aktuelnih tema i moguće generisanje jezika kojim se neki akutni društveni problemi mogu bolje definisati i tretirati.

Kako se navodi u saopštenju povodom najave debate, učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja kao što su Da li je taj događaj političko pitanje i u kojoj meri? Da li je i koliko za njegovo održavanje važna politička podrška? Da li Prajd „pripada” samo jednoj organizaciji, jednoj ideologiji, jednom gradu…? Koja je svrha Prajda i da li je on adekvatno sredstvo u borbi za LGBT prava ili je cilj sam po sebi? Da li u procesu organizacije Prajda postoji mesto gde prestaje odgovornost države i počinje odgovornost organizatora?

Kao gosti iz regiona najavljeni su Tatjana Greif (Slovenija), Nataša Sukič (Slovenija) i Stanimir Panayotov (Bugarska).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *