Dani Jamajke – „One love Jamaica“

Konzulat Jamajke i Dom omladine Beograda pozivaju vas da 28. i 29. septembra uživate u egzotičnoj kulturi Jamajke povodom obeležavanja pola veka nezavisnosti ove karipske države.

Muzički, filmski, filozofski i sportski uticaji važan su deo svetskog nasleđa, zato doživite Jamajku svim čulima u Beogradu!

Petak, 28. septembar u  20h – Velika sala Doma omladine Beograda

Projekcija filma Bob Marley – Legenda 

Film na slikovit način prikazuje nastajanje jedne muzičke legende kroz intimne scene snimljene davne 1970. godine. Autorka filma i nosilac jedne od glavnih uloga vešto gradi savez između Reggae i Rasta lansirajuci međunarodnu karijeru i prepoznatljiv imidž Bob Marlija i Vejlersa. Film je izabran za zvanični film komemoracije Marlijeve smrti širom sveta. Ovaj film sadrži i mnoge originalne kadrove nastale na početku Marlijeve karijere. Svetsku premijeru doživeo je krajem prošle godine u Londonu.

Na osnovu snimaka iz ranih sedamdesetih koji su bili izgubljeni više od trideset godina, dobitnica nagrade NAACP Image Awards, Ester Anderson putuje na Jamajku, u Kingston, da vidi i čuje mladog Bob Marlija pre nego što je postao poznat.  Istrazujući moćan odnos između Ester i Marlija, film nam  prikazuje i prvu probu Vejlersa,  u trenutku kada je ideja o jamajčanskoj super grupi poput  Bitlsa i Stonsa još uvek samo san, i koja se ostvaruje lansiranjem njihove međunarodne karijere sa hitovima “Get up Stand up”“I Shot the Sheriff”,  i albumima “Burnin'” i “Catch a Fire” koji su svetu doneli Reggae muziku i Rasta svest spojene u jednu misao, ideju, započevši revoluciju koja će promeniti rok muziku i savremenu kulturu.

Cena ulaznice 100 din.
 


Specijalni gost manifestcije je Ester Anderson

Andersonova je multitalentovana umetnica sa Jamajke koja je šesdesetih godina učestvovala u razvoju „Island Records“-a, muzičke kuće iz koje su potekli Bob Marli i Vejlersi, Mili Smol, Džimi Klif i mnogi drugi. Autorka je najpoznatije fotografije Boba Marlija.

Subota, 29. septembar – Sala Amerikana Doma omladine Beograda 

U 21:00 Koncert: Ras Abraham (Jamajka)
Rege izvođač iz Nemačke, koji nastupa od ’70tih godina sa legendarnim bendom„Slickers“, tvorac je čuvene reggae himne „Johhny too bad“.Nastupao je sa Vejlersima, Piterom Tošom i Slajem Dunbarom. Od 80tih u Nemačkoj nastupa sa bendom “The Irie Vibes”.

U 22:30 Koncert:Del Arno Band (Srbija)
Del Arno Band su osnovali braća Vladan i Jovan Matić jula 1986. u Beogradu kao prvu autorsku reggae postavu u SFRJ. Prvi su počeli da se bave kulturom i muzikom koja potiče sa Jamajke i nalaze se među pokretačima reggae scene u Srbiji. Kroz bend je za 20 godina prošlo nešto više od 150 muzičara među kojima i Hornsman Coyott, osnivač Eyesburna. Prisustvovali su 2008. otkrivanju spomenika Bobu Marliju u Banatskom Sokolcu, jedinom u Evropi. Grupa je 2011. proslavila 25 godina rada.

Cena ulaznice za oba koncerta:  500 din.

 Više informacija na: www.domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *