„Dani budućnosti: Robotika“

Od 24. septembra do 15. oktobra u Beogradu, centar za promociju nauke organizuje naučnopopularnu manifestaciju “Dani budućnosti” čija je tema robotika.

Ovo je prvi naučnopopularni festival posvećen robotima organizovan na ovim prostorima. Na ovoj manifestaciji, čiji će se glavni događaji odigrati u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, biće predstavljeno na desetine najmodernijih robota iz svih delova sveta. U bogatom programu koji uključuje predavanja, od kojih će mnoga voditi gosti iz inostranstva, kao i filmove i brojne radionice, posebno se izvdaja trodnevna predstava najsavremenijeg robota na svetu, humanoida Asima, iz Japana. Među predviđenim gostujućim robotima izdvaja se i Eccerobot, koji će biti predstavljen 1. i 2. oktobra.

Program obuhvataju brojne radionice, predavanja, projekcije filmova, izložbe i dr. odvijaće se u Galeriji Robne kuće “Beograd”, u Knez Mihailovoj ulici. Centar će na jednom mestu okupiti i izložiti na desetine robota – od onih napravljenih u Srbiji do najpoznatijih svetskih primeraka i kućnih robota-pomoćnika.

Cilj manifestacije je da predstavi nova naučna dostignuća u svetlu onoga što građani mogu očekivati u budućnosti, a postavljen je na osnovu rezultata istraživanja koje je za Centar sprovela agencija MASMI u saradnji sa Filozofskim fakultetom na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika.

Manifestaciju organizuju Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku međunarodnog Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE Serbia&Montenegro) i Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS).

Više informacija na: www.danibuducnosti.cpn.rs

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *