Dan Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja obeležiće danas, 28. februara Dan Muzeja, 64 godine od osnivanja memorijalnog muzeja posvećenog velikanima srpske kulture prosvetitelju Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Muzej je otvoren 28. februara 1949. godine u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka, u zgradi Liceja, prve više prosvetne ustanove u Srbiji iz koje se kasnije razvio univerzitet.

Između 1809. i 1813. godine u ovoj zgradi je radila Velika škola koju je osnovao Dositej a među prvih dvadeset učenika bio Vuk.

Od 1979. godine Muzej posvećen prosvetitelju, prvom ministru prosvete Dositeju i reformatoru srpskog jezika i tvorcu srpskog književnog jezika Vuku radi u okviru Narodnog muzeja u Beogradu kao njegov sastavni deo.

Ove godine Dan Muzeja će biti obeležen predstavljanjem knjige “Spomenar – znamenite žene srpske” autora Ljiljane Čubrić. Knjigu će predstaviti prof. dr Snežana Samardžija, prof. dr Vojislav Jelić, dr Jasmina Milanović i autorka knjige muzejski savetnik Čubrić.

U odvojenim sobama izložena je starija Vukova zbirka oformljena je krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji, lični i porodični predmeti Vuka, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Dositejevih ličnih predmeta nema u Muzeju jer su uništeni u požaru, čuvaju se knjige, rukopisi, biblioteka, arhivski materijal, Dositejeva prepiska i knjige među kojima su prva izdanja njegovih dela.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *