Dan muzeja grada Beograda i otvaranje izložbe “Breg za razmišljanje”

U ponedeljak, 15. oktobra, na dan Muzeja grada Beograda, u Konaku kneginje Ljubice, u sali pod svodovima (Kneza Sime Markovića 8), u 19h, biće otvorena izložba “Breg za razmišljanje”.

Kustos Muzeja grada Beograda, Vladimir Tomić, priredio je postavku sa oko 80 najznačajnijih originalnih primeraka iz zbirke, uz desetak knjiga, atlasa i albuma od XVII do XIX veka u kojima se nalaze gravire Beograda, kao i jedna originalna bakrorezna ploča iz XVII veka sa motivom habzburške opsade Beograda iz 1688. godine.

Izložba je koncipirana kao celina koja sadrži četiri segmenta: ratne scene, planove, panorame i žanrovske scene. Biće emitovan i šesnaestominutni film sa svim gravirama koje se nalaze u knjizi.

Pored gravira u scenografiji će se koristiti i eksponati iz zbirke oružja, koji treba da obogate izložbu i doprinesu njenom življem sagledavanju. U centralnom delu sale, gde izložba počinje s ratnim scenama, na plafonskim nosačima rasvete biće montirana platna koja će lučno padati ka zidovima gde će biti i pričvršćena, čime će se stvoriti asocijacija „čadora”, komandnog šatora koji se pojavljuje na mnogim predmetima izložbe.

Izložba je otvorena do 31. oktobra.

 

Više informacija na: www.mgb.org.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *