Dama u čizmama – varljivo leto 2013

Važna večera mi je na vidiku. Već vidim sebe kako se smeškam i smrzavam u maloj crnoj haljini, kako me žuljaju highheels sandale jer su mi se od hladnoće noge ukočile i kako neprestana kiša podiže vlagu u vazduhu koja mi uništava i frizuru i šminku i raspoloženje.
(Ove godine mala crna haljina slavi 70 godina postojanja. Izaberi jednu i nosi je sa zadovoljstvom.)

mala crna haljina

Kako sve to da preživim bez Sport Billy torbe za svaku priliku iz koje mogu da izvučem frizera, make up umetnicu, čizme, perjanu jaknu, grejalicu? Nikako. Sport Billy torba mi je potrebna u svakom slučaju.  Ali šta ima lepše od jedne lepe velike mekane, kožne tašne kao što je New York Black od Libeskinda. U nju mogu da sakrijem sve tajne svog uspeha dame u čizmama pa čak i jednu malu pismo tašnicu kao što je  Maria Silver sa mobilnim, dokumentima, novčanikom, karminom, ogledalcem…….i svim ostalim važnim stvarima koje uvek nosim sa sobom. Omnia mea mecum porto – sve svoje sa sobom nosim / Bijant iz  Prijene 6. vek pnv.

sport billy

Ali prvo da se obučem prikladno vremenu.
U sportskoj prodavnici ću naći sve što mi treba. Sportski funkcionalni veš za skijašice na primer. Crne elegantne helanke i potkošilju, možda čak bez ramena, u zavisnosti od male crne. Od kada su ekstremni  sportovi postali popularni, sve što je nekada bilo samo funkcionalno, sada je još i lepo. Funkcinonalni veš izjednačava temperaturu tela. Fantastično. Neće mi biti hladno, a neću se ni skuvati. Pošto nosim  sandale na bosu nogu, helanke lepo izgeldaju ispod male crne. Dakle, sandale. Planirala sam da večeras prošetam svoje Wedges sandale od Đuzepea Dzanotija (Giuseppe Zanotti), ali veoma teško da ću u njima  doći do restorana. Po ovakvom vremenu i na toj visini? Znači Đuzepe upada u tašnu za presvlačenje na ulazu, a obuvam male crne gumene štiflete. Da ne bih sad i čarape morala da skidam i posle da ih navlačim, u  gumenjacima imam nazuvke od jagnjećeg krzna. Ono je antibakterijsko i izjednačava temperaturu, tako da mogu da ih nosim na bosu nogu i zimi i leti. Ukoliko se veče oduži, a moje highheels sandale postanu previše naporne, moje divne kožne balerine za svaku priliku, čekaju na znak da iskoče iz Sport Billy tašnice i priteknu mi u pomoć.

Giuseppe Zanotti_1

Balerine Maloles

Pre tri dana sam naravno posetila pedikira i nalakirala nokte na nogama. Posle pola dana sušenja, lak je najzad otporan na sve vrste pritiska, presvlačenja, oblačenja. Ukoliko su joj stopala negovana, niko  jednoj dami neće zameriti menjanje obuće na ulazu u restoran, štaviše, veoma je sexy.

U Sport Billy tašnu upada i jedna zgužvana Crash svilena marama, najbolje u nekoj jarkoj boji, koju mogu da prebacim preko ramena ukoliko zahladni. I opet smo kod prirodnog materijala. Tako tanak, tako  majušan, a tako moćan.

Preko svega oblačim svoj, lagan kao perce, mantil punjen paperjem. Topao, lagan i otporan na kišu. Srećom ima i kapuljaču, pošto mrzim kišobrane. Ukoliko nema garderobe, mantilić nestaje zgužvan u malu loptu u mojoj Sport Billy tašni. A kada smo već kod kapuljače, šta bi sa frizurom? Bila sam kod frizera pre par dana da osvežim i frizuru i boju. Od tada sam bar jednom oprala kosu. Što da se oslobodim malih dlačica od šišanja, što da sperem višak farbe ili po neku tačkicu sa vrata. Najbitnije mi je za ovo vlažno vreme, da frizura u potpunosti odgovara prirodi moje kose i da mogu sama da je napravim.  Vlaga za pet minuta vrati ispravljenje ili izravna napravljene lokne. Tu ništa ne pomaže. Priroda je nepobediva.

I na kraju stigoh i do make up-a made in northern Europe. Što manje to bolje. Umesto da stavljam puder, ja posećujem solarijum dva puta mesecno. To je boja koja na vlažnom vazduhu ne curi i nerazmazuje  se, a koža dobija lep, blago osunčani ten. Samo na gornje trepavice stavim Kanebo maskaru 38 stepeni koja se skida vodom ali na 38 stepeni, i sjaj za usne ili neki jarko crveni karmin dobro fiksiran baby puderom. Sve ostalo se razmazuje, upada u pore i bore i čini kožu starijom nego što jeste. Dugoročno u borbi protiv hladnoće pomaže samo akumulacija toplote yoga vežbama, saunom i tuširanjem toplom i  hladnom vodom naizmenično. Ovo su veoma dobre i zdrave stvari na duge staze, i nama kojima je svako leto zimsko varljivo leto, jedina su pomoć.

Sastojci za jednu elegantnu večeru dame u čizmama:
Uz sebe velika mekana kožna tašna u koju staju:
– mala pismo tašna sa mobilnim, novčanikom, dokumentima, karminom,
maskarom, ogledalcem
– gumene čizmice (štiflete)
– balerine
– svilena marama
– lagani štepovani mantil punjen paperjem
Na sebi mala crna haljina, sportske funkcionalne helanke, sportska funkcionalna potkošulja, highheels sandale.

p.s.
Svi gore navedeni proizvodi su firmirani i naravno veoma skupi. U članku isti služe samo kao inspiracija i nikako kao nešto što mora da se poseduje. Jedna dama zna veoma dobro da se snađe u haosu cena i  kvaliteta, a kvalitet nije neophodno skup. Moj savet: držite se prirodnih materijala, mladih modnih kreatora, nasleđenih predivnih modnih detalja, svog talenta, dobre stare šnajderke i buvlje pijace.

Ljubi vas vaša Josephine aus Wien / Juni 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *