Da li ste znali – danas je Svetski dan pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 50 godina od 1961. godine, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta. Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem.

Od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) obeležava Svetski dan pozorišta na različite načine.

Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima

Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto (Jean Cocteau) 1962.

Ove godine poruku je napisao italijanski dramatičar i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 1997. – Dario Fo.

Pozorište

FOTOGRAFIJA: www.pressonline.rs

U sredu, 27.marta, ispred glavnog ulaza u Narodno pozorište biće postavljen štand sa reklamnim materijalima, kao i plazma ekran na kojem će se emitovati spotovi i inserti iz predstava Narodnog pozorišta. Takodje, posetioci nacionalnog teatra moći će da vide deo probe predstave “Hamlet” koju je režirao Stafan Valdemar Holm.U Muzeju Narodnog pozorišta v.d. direktor Drame Spasoje Ž. Milovanović pre probe će razgovarati sa popularnim nemačkim glumcem Aleksandrom Radenkovićem, tumačem naslovne uloge u Šekspirovom “Hamletu” sa kojim će ansambl “Šaušpilhausa” iz Diseldorfa naredne večeri gostovati na Velikoj sceni.

U foajeu Velike scene biće prikazana izložba kostima iz fundusa Narodnog pozorišta a kostimirane razvodnice i statisti deliće repertoar, flajere i druge promotivne materijale Narodnog pozorišta i njegovog Muzeja.

Posetioci su pozvani da popune upitnik, koji može biti od koristi marketingu i istraživačkom centru, a u znak zahvalnosti dobiće poklon ulaznice ili neki od suvenira Narodnog pozorišta (kalendar, razglednica, fotografija sa likom i potpisom nekog od umetnika…). Tog dana, ulaznice za sve predstave Narodnog pozorišta prodavaće se po specijalnom popustu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *