Da li ste “dovoljno” mršave?

“Juuuu, kakvi su joj ono „spojleri“? Vidi kakva je ko tenk M-84, ponos YU vojne industrije.“

Ovo su uobičajeni komentari na sliku devojke koja ima oko tri četiri kilograma viška.

Zapitam se kada su postavljeni ovako nerealni standardi za lepotu. I ko uopšte određuje šta je lepo, a šta nije? Kaže se da je „lepota u oku posmatrača“, ja mogu samo da se zapitam šta ti posmatrači zaista vide? Kada je postalo u redu osuđivati nekoga zato jer je previše debeo (pri tom se misli na višak od nekoliko kilograma, ne pričamo o zaista gojaznim osobama) ili previše mršav? Mada na ovo poslednje još nisam naišla, jer je očigledno postalo poželjno imati siluetu saobraćajnog stuba, noge debljine kokošijeg bataka, a zadnjicu u formi stonoteniskog reketa?

Verujem da pritisci da se ide u korak sa zahtevima modne industrije  stvaraju ozbiljan pritisak na žene, a u skorije vreme i na sve veći broj muškaraca. Nisi društveno prihvatljiv ako imaš više od 47 kilograma, ako nemaš savršene zube i kožu kao sa fotošopirane reklame za puder. Kada je prestalo da bude u redu što je neko buckast, neko ima pege, neko krive zube, kratku kosu, tanke usne ili veće kukove? Sa televizije nas bombarduju razne emisije o „makeoverima“, zatezanju, odtezanju, mršavljenju, šminkanju. Imam dvadeset i pet godina, znam ko sam i šta sam, ove emisije ni ne gledam, ali mogu samo da zamislim kakve posledice one ostavljaju na mlade devojke i momke, koji tek treba da rade na izgradnji sopstvenog identiteta i ličnosti. Kada ih stalno podsećaju da ne zadovoljavaju „ideal lepote“. Misle da je vrhunac sređenosti staviti što više pudera, zobati salatu po ceo dan i ostaviti krv, suze i znoj na pokretnoj traci. Kada razni samoprozvani stručnjaci za ishrani i „celebrity“ nutricionisti dele savete o tome da radnik na građevini ne treba da jede tešku hranu nego da može da pojede kiflu od ovsenih pahuljica i popije pola litra jogurta (a za ručak verovatno treba da pojede salatu od sremuša začinjenu lanenim semenom i to je to za taj dan). Do čega sve to dovodi?

Fotografija: Mina Gudurić

U redu je promovisati zdave stilove života (koji pored zdrave ishrane i bavljenja sportom podrazumeva i dovoljno sna, izbegavanje alkohola i cigareta i sl.). Ali to se retko dešava, već većina devojaka se izgladnjuje, zamenjujući obrok paklom cigareta. Takođe, žene i muškarce treba podsticati da budu negovani i sređeni, ali isto tako i zadovoljni onim što imaju, odnosno sobom.

Ako se malo pretraži internet, može se naići i na različite komentare na slike različitih punijih žena, tipa: „Ovo je ka-ta-stro-fa. Sumljam da bi sebi dozvolila da ovaka izađem na ulicu, a kamoli da se takva pojavim u Ušću. Neznam šta bi me nateralo da izađem bez ekstenzija, veštačkih trepavica i ajlajnera“.  Umesto da zna da se ne piše „sumljam“, „bi“  i „neznam“, devojka zna da stavi ekstenzije i ajlajner (što samo po sebi nije loše, čak i zaslužuje poštovanje, ali nakon što je prvo naučila da piše). Zatim se moće naići i na stavljanje na lomaču i javno izvrgavanje ruglu žena koje su nenašminkane ili im se malo vidi celulit. U redu, nije prijatno za oko,ali sve ga žene imaju, ne treba zatvarati oči pred tim. A da ne pričamo o tome da je u prodavnicama najveći deo odeće u veličini XS, a poznato je da prosečna žena danas nosi veličinu M ili L.

Prestalo je da se ceni to što je neko obrazovan, šarmantan, ima manire, lepo kuva, zna da šije, piše pesme, dobro crta, zna da sasluša ili šta god. Neke od tih veština ili osobina čine ličnost, koja nas na kraju krajeva i privlači nekome (kao partneru, prijatelju, kolegi). Sve se svelo na trku kako izgubiti što više kilograma za što manje dana.

Mada sam od više muškaraca imala priliku da čujem da se žene bespotrebno opterećuju kilogramima i brojanjem mrvica inergralne kifle koje smeju da pojednu danas, to ništa nije promenilo. Njima i ne smeta poneki kilogram viška (naravno sve dok to ne prelazi neke granice, kada se i preporučuju dijete iz zdravstevnih razloga). Čak više cene žene koje će biti spremne da naprave finu gibanicu i da je smažu sa njima uz film nego da glođu neku biljku koja ima ukus mokrog kartona celo veče. Niti će vas prijatelji odbaciti jer vam je struk širi od 55cm. Dakle, čije standarde se onda trudimo da zadovoljimo?

Zaista cenim sve žene i muškarce koji pored osobina koje ih čine ljudima, pored posla i svih drugih obaveza,  stižu i da zaista savršeno izgledaju. Priznajem, ja nisam u svemu tome toliko uspešna. Smažem palačinku u ponoć, pa me obuzme manija da moram pod hitno na dijetu, da ovo ili ono ne valja. Ali suština je shvatiti da nije svrha života pristajati na nametnute standarde lepote, već stvarati svoje soptvene kriterijume, biti zadovoljan i srećan sa onim što imaš, voditi zdrav i ispunjen život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *