Cvekla – sokovi puni zdravlja

Proleće je došlo a vi se još osećate mrzovoljno i bez energije? Krenule su alergije na polen i prolećno vreme? PMS vas opet muči i havatate se lekova? Vama treba jedan veliki DETOX !!!

Proleće treba da doživljavate kao jedno od najlepših i najsrećnijh godišnjih doba. Sve se rađa, cveta i sunce obasjava naše krovove, a nama uliva odličan vitamin D. Nemojte bežati, pustite da vas oblije, dok u parku čitate moj detox dan. I ja imam te dane, kao i sve žene. Nije nama lako, znam, ali takođe znam kako i to da ignorišem i kako da umanjim neprijatan osećaj. Ovo verovatno radim nesvesno, ali svaki put pred ženski period, ja sebe častim jednom vezom sveže cvekle s pijace. Da li ta krv i boja imaju veze, ili je ipak zbog gvožđa, još uvek ne znam. Ne zvuči vam zanimljivo, hm? Niti ukusno? Razumem.

cvekla

Nisam je ni ja volela, mirisala mi je na zemlju i bila neukusna. Sve to mi je palo u vodu, kad sam otkrila drugi deo. Sveže ceđeni sok, a ponekad i dobar smoothie. Danas mi je cvekla na listi omiljenog povrća, čak se do te mere ukus promenio da je sveže isečenu stavljam u salate. A zatim otkrijete i pravi detox cvekle i onda shvatite da je cvekla vaša druga krv ;).

Ako pomislite da je cvekla čudan sastojak za smoothie, ja vam obećavam da ćete promeniti mišljene čim probate ovo piće. Svaki sastojak u ovom đusu i smoothie ima jedinstven i moćan antioksidant koji pomaže u detoksikaciji našeg tela i uništava slobodne radikale koji prave haos u našem sistemu, od čega se mi osećamo smlaćeno i onda kad je vreme najvedrije.

Idemo po redu:

Šargarepice: divno narandžasto korenjasto povrće, koje krcka slatko u zubima dok ga žvaćete. Ono nas bogato snabdeva antioksidantima, beta karotenom, kao i drugim antioksidantima koji pomažu u zaštiti kardiovaskularnih bolesti i raka (rak debelog creve, istraživanje pokazuje). One obiluju vitaminima kao što je vitamin A, vitamin K, folna kiselina. Od mineral su najviše bogate kalijumom i manganom. Znamo koliko su za vid izuzetne, ali isto tako su odlične za čišćenje jetre i odličan detox.

Cvekla: ima jedinstven fitohemijski sastav i time se razlikuje od povrća isto bogatim antiokisidantima. Cvekle su jedinstveni i kompletan izvor betalains pigmenata koji imaju antioksidantno, antiinflamatorno i detoksikujuće dejstvo na naše telo. One su dobar izvor folne kiseline i kalijuma. Takođe pružaju vitamine A i C , kalcijum i gvožđe- ćao ANEMIJA 😀

Đumbir: sadrži veoma moćna antiinflamatorna jedinjenja poznata kao gingerol . Ubržava metabolizam – devojke navalite 😉

Jagode: trenutno sezonsko slatko sočno voće koje može ulepšati kako ukus tako i estetiku svakog obroka. Ne samo da imaju odličan ukus već su među voćem i povrćem najviše rangirane u zdravlju – promovisanju antioksidanata .

Limun:  sa svojim vitaminom C i alkalnim dejtvom je neprocenjiv. O njemu i upotrebi limuna sam pisala u prethodnom tekstu. Boja sunca i svetlosti.

Pomorandže : najpopularnije citrunso voće takođe bogato vitaminom C, vlaknima, folnom kiselinom i kalcijumom. Pomaže kod kamena u bubregu i može da smanji rizik raka stomaka.

sargaprepe

Ovo su sastojci za jutarnji detoks doručak. Ne mora samo da bude jutarnji. Može i podnevni, ili večernji. Na vama je takođe kako ćete ga praviti. Možete da pravite đus. On će biti redak i bez vlakana, a možete da stavite u blender i da napravite gusti smoothie, naravno uz dodatak vode. Slast od cvekle se savršeno uklapa sa kiselkastim sokom od limuna, a neke sveže pomorandže sve to bolje učvrste. Da bi od cvekle osetili pravu slast najbolje je ostaviti par dana u korpi sa ostalim voćem van frižidera. Kad postane mekana i zgužvana tada ona pušta tu pravu krvavu slast. Takođe savetujem da koristite i listove (zeleniš ) i cvekle i šargarepe. Taj zeleniš je neprocenjive vrednosti, pun vitamina, minerala i amino-kiselina i žalosno ga je baciti kad već možete jesti. U slučaju da cvekle držite par dana van frižidera, odsecite zeleniš i napravite s njim šta želite, jer je svež najbolji.

Mere za đus i smoothie nisam postavila, jer je individualno, u zavisnosti koju boju želite da dobjete i koju jačinu želite. Lično volim jači ukus i kod mene zvuči ovako (za jednu osobu litarski napitak 😀 ) :

2 srednje cvekle (odstojale 5-7 dana )

4 srednje šargarepe komad djumbira veličine nokta

1 limun

250gr jagoda sa zelenim listićima

4 velike pomorandže

500ml ili manje vode ( ako je smoothie u pitanju)

smoothie

Izblendirajte dok sve sve ne sjedini i uživate do sledećeg detoksa.

PS. Manje cvekle znači svetliji krvavi sok, vise znači tamniji, a takođe i odnos voća igra ulogu u tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *