Coco Chanel – žena koja je znala šta želi

Ova kreativna dama unela je velike promene na tadašnjoj modnoj sceni. Smešni steznici, napadni šeširi i duge suknje zahvaljujući njenoj upornosti otišli su u zaborav. Lansirala je besmrtni Chanel kostim, koji je postao simbol stila i jednostavnosti.

Na početku njene karijere taj kostim je uvek bio crne boje, ali je kasnije počeo da dobija i izvesne šare. Chanel kostim mogao je da opstane samo ludih dvadesetih godina, kada je cvetala industrija svilenih ženskih čarapa sa šavom, pomodnih parfema i lakova za nokte. Pošto je oduvek znala šta želi, svoje kreacije je uvek i prilagođavala takvim ženama. Jakim ženama i ženama od karijere.

Mit počinje 1903. godine, kada počinje da radi u prodavnici rublja kako bi imala od čega da živi. Skromni budžet uvećava šivenjem vojničkih uniformi. Želela je da se bavi glumom ili pevanjem, ali je sudbina za nju spremala druge planove. Svoju prvu prodavnicu otvara nakon desetak godina rada u butiku. Ubrzo postaje i vlasnik velike robne kuće u cenrtu Pariza. Žersej je novi material koji ambiciozna Coco lansira na tržište. Miris nemačkog neprijateljstva počinje da se približava Parizu, te ona shvata da u tako nesigurnim uslovima nema razloga ni da se bavi modom. 1939. godine Coco zatvara sve svoje radnje, svesna činjenice da hoda po tlu koje nije bezbedno. Parfem “Chanel 5” joj je prvi doneo razočarenje u vidu finansijskog kraha, ali ona je već dovoljno bogata, te može da živi u najluksuznijim hotelima Pariza. Rat joj donosi novu ljubav, ni manje, ni više, nego dvadeset godina mlađeg nemačkog oficira. Ta zabranjena ljubav joj je umalo došla glave, ali želela je da bude sa njim, dok je to bilo izvodljivo. Svoju sudbinu je krojila kao i odeću, te se tako nikada nije prošetala do oltara. Samoća je tada bila njen izbor, za razliku od one koju je osetila kao dvanaestogodišnjakinja, jer je tada ostala bez majke. Iako ova dama odavno nije na ovom svetu njen besmrtni parfem i dalje miriše.

“Moda ne postoji samo u odeći, ona je u vazduhu, vetru na nebu i na ulici”, izjavljivala je Coco u par navrata. I kada je reč o tome, bila je u pravu. Ako se okrenemo oko sebe shvatićemo i sami da je moda zaista svuda oko nas.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *