Čitanje drame “Bebina noć u gradu”

Čitanje drame “Bebina noć u gradu” Dimitrija Vojnova, u režiji Nedeljka Kovačića, održava se 29. januara u 19h u Kulturnom centru Beograda (knjižara Pop up), a igraju Petar Strugar i Milutin Milošević.

“Bebina noć u gradu je crna komedija lišena obzira prema političkoj korektnosti. Dvojica njenih glavnih junaka odrastali su slavnih 90-ih godina uz “najbolje filmove, najbolji metal” i video pornografiju iz ere pre Interneta.

Ta epoha je oformila dragocene, trajno uskraćene jedinke smeštene u mentalnom prostoru između piratizovanog Holivuda i MTV-ja na jednoj i okrvavljenog šika s domaćih ratišta na drugoj strani.

Deceniju kasnije, još uvek zarobljeni u produženom pubertetu, dvojica drugara tokom jedne paklene beogradske noći najzad s osmehom susreću i seks i smrt, ne izašavši nimalo pametniji iz ove priče “filmične” dramaturgije, ispričane tempom i manirom kakvog dijaboličnog crtanog filma.

Komad je pre devet godina bio diplomski rad Dimitrija Vojnova. “Bebina noć u gradu” je estetizovani isečak jednog miljea koji je postojao krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, jednog naizgled nepodnošljivog haosa koji je ipak nekako preživljen zahvaljujući određenim ventilima, uzajamnom korupcijom naroda i establišmenta, u kome je uskraćeno sve što je važno i pruženo sve što je nevažno.

Junaci komada su pripadnici generacije kojima je nevažno još uvek značajnije od važnog, osobe koje, kao i ja kada sam pisao taj komad, ne znaju ništa, ali imaju mišljenje o svemu.

 

Izvor: www.b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *