Cipelice, bluzice, pomadice, parfemi… a šta je sa šminkom?

Ovih dana sam se suočila sa svojim „panda“ izgledom u ogledalu. Zamalo da vrisnem od straha, jer se užasno bojim horor filmova, a odraz mi je bio a la Frankeštajnova mlada. Naime, ja sam pokušala, prateći nekoliko osnovnih koraka da napravim tzv. Smokey eyes, jer je to seksi i poželjno za izlazak, ali ispade nešto sasvim drugačije. S obzirom da sam odgledala tonu video snimaka koji objašnjavaju kako pravilno našminkati oči i da mi to baš i nije bilo od pomoći (osim kad zakucaju na vrata razni promoteri, verujte mi, sami se pokupe, čim otvorim vrata), odlučila sam da potražim profesionalnu pomoć. Vest je išla od komšinice Mice, preko komšinice Cace, pa sve do glavnih gradskih modnih dešavanja, gde su mi dali odgovor na moje probleme: Milica Božić.

Milica Božić je profesionalni šminker koji se time bavi sa ljubavlju. Veliki je kreativac sa oštrim okom i smislom za detalje. Koristi samo najkvalitetnije brendove dekorativne šminke i šminka žene za sve prilike: venčanja, mature, specijalne prilike ili jednostavno kada žene žele da budu još lepše.

Pošto smo se našle u njenom predivnom domu, odlučila sam odmah da krenem u svoju misiju i da je ispitam kao da se našla glavom i lepim licem pred šminkerski sud.

Milice, da li mi možeš reći koje su boje aktuelne ove zime?

Tema ove sezone su ženstvenost i elegancija u kombinaciji sa klasikom. Metalik smokey eyes u ljubičastoj i sivoj boji, crvene usne ili usne u boji maline sa dramatičnim pogledom su totalni hit ove zime. Nećete pogrešiti ni ako unesete malo boje, a posebno zelenu ili plavu.
 

Kako našminkati smokey-eyes, a da ne izgledamo kao da nam se šminka jednostavno razmazala?

Za pravilan smokey eyes efekat potrebne su:

1. baza za senku

2. paleta senki, kombinacija svetlijih i tamnijih tonova

3. eyeliner ili crna olovka za oči

4. maskara

Na ceo kapak se nanese baza za senku u tankom sloju, zatim preko nje svetlija boja koja služi kao podloga. Nakon toga se izvlaci tanka linija eyelinerom ili olovkom. Od spolja ka unutra na pregibu kapka se najtamnijom senkom (uglavnom crnom) pravi V oblik kako bi se dobio efekat mačkastog pogleda.Na donji kapak se takođe nanosi tamna senka, a adekvatnom četkicom se ublažavaju sve oštre ivice i sa gornjeg i sa donjeg kapka. Na predeo ispod obrva se nanosi neka svetla highlight senka sa kojom se sjedinjuju prelazi. Na kraju se lepo izvuče maskara pazeći na grudvice, a ko želi i veštačke trepavice neće pogrešiti, i to bi bilo to.


Većina devojaka ima problem sa stavljanjem rumenila, naravno, sve zavisi od oblika lica, ali, kako naneti pravilno rumenilo?

Za nanošenje rumenila se uvek koristi široka, mekana četkica od prirodne dlake. Da bi pravilno naneli rumenilo najbolje je to uraditi ispred ogledala dok se smejete. Uz osmeh pratite liniju od uha prema obrazu, nanosite ga tamo gde lice poprima okrugli oblik. Najvaznije je da rumenilo bude dobro izblednovano da se ne bi videla linija prelaza i da nije izrazito napadno tj. da ne odstupa previše od vašeg tena. 

Što se tiče pudera, šta savetujete devojkama?

O pravilnom odabiru pudera sam dosta pisala na svom blogu http://milicabozic.blogspot.com/  jer sam kroz rad i praksu došla do zaključka da je to najveća dilema. Ukratko, pre svega, preporučujem korišćenje baze za lice. Ono je je presudno pri kupovini pudera je kakvog je tipa vaša koža lica (masna, suva, neutralna). Druga stvar je nijansa koja se bira po vašem tenu i to na ivici brade i ako se ne razlikuje od vašeg tena i lepo se stapa pronašli ste pravi. Treća, takođe vrlo bitna stavka je kako se nanosi tj. kojom metodom. Da bi ten bio ujednačen najbolje je koristiti četku za puder ili sunđere namenjene za to. 


Mnoge od nas ne znaju kako da se našminkaju, a da izgledaju prirodno. Kako postići, takozvani natural look?

Pre svega je bitna nega lica da bi ten izgledao sveže i zdravo. Osnova svakog make up-a je podloga tj. puder ili tonirana krema. Za prirodni izgled je najbolje koristiti puder u boji vašeg tena da ne bi izgledali previše tamno ili svetlo. Na podočnjake stavite korektor i sve fiksirajte puderom u prahu. Nakon toga biće vam dovoljni rumenilo u nežnoj nijansi, maskara i sjaj za usne.


Po čemu se i koliko razlikuje šminka mlađih i starijih žena?

Za zrelu kožu na tržištu postoje proizvode koji imaju drugačiju teksturu od onih koji su namenjeni mladalačkoj. Ti proizvodi u sebi sadrže kolagen i još neke supstance koje pomažu zatezanju kože. Takođe, razlikuje se i način i mesto stavljanja određenih proizvoda kao što su highlighter ili korektor, jer recimo  u 2o-tim sa tim proizvodima prikrivamo nedostatke i lice nam zrači svežinom, dok u zrelijim godinama ističemo pore i borice. 

Koji tip šminkanja je najviše tražen?

S obzirom da ja preferiram malo jači make up kontaktiraju me devojke koje su ljubitelji istog. Za venčanje većina želi da im oči budu naglašene, ali da ipak one ostanu one, a za večernje izlaske i ostale svečanosti je vrlo popularan smokey eyes.

Da li ste imali neki neobičan zahtev za šminkanje?

O, da.  Kontaktirao me je čovek koji želeo da ga svaki dan šminkom prerušavam u klovna zbog nekih performansa, ali tu ideju nismo uspeli da realizujemo.


Po Vašem mišljenju, zašto i kako devojke ponekad preteraju u šminkanju i gde je zapravo granica?

Često uhvatim sebe kako posmatram devojke tj. procenjujem kako su našminkane, profesionalna deformacija. Ono što prvo primetim je neujednačen ten, zatim prenaglašeno rumenilo, senka u nekoj jakoj boji preko celog kapka, istaknuta olovka za usne, a neretko sve to zajedno ukomponovano na licu jedne devojke. Šminka treba da deluje prirodno i istake ono najlepše na licu, a ne da zamaskira.Dakle, umereno je u granicama normale.


Koji proizvođači imaju kvalitetnu, a pristupačnu šminku?

U mom koferčetu se mogu pronaći razni brendovi, od najskupljih do onih pristupačnijih, a podjednako kvalitetnih. Kroz posao sam isprobala veliki broj proizvoda različitih proizvođača i opredelila se da koristim ono što se pokazalo kao najbolje od svakog brenda, što znači da ni jedan brend nema sve kvalitetno ili sve loše. A mnogi proizvodi su me prijatno iznenadili odnosom kvalitet-cena. Neki od njih se uvek mogu pronaći među mojom šminkom: Artdeco, Deborah, Revlon, Bourjois … 


Kada početi sa kremama za lice, onima protiv bora?

Kreme protiv bora ne bi trebalo koristiti pre tridesete godine ali za odgovarajuću negu postoje kreme koje mogu da se koriste već od osamnaeste godine. One služe da vrate koži vlažnost tj. da očuvaju svežinu i uglavnom sadrže zaštitni faktor od UV zračenja.

Da li i u šminkanju, kao i u modi važi pravilo “Manje je više”?

Šminkom treba postići da se istaknu najlepše crte lica, a prikriju nedostaci i da pritom žena ne postane neko drugi već da i dalje bude ona. Ipak, za neke prilike kao što je večernji izlazak treba pustiti mašti na volju i biti smela, ali i oprezna. U svim ostalim prilikama (posao, škola, kafa sa drugaricama itd.) treba se pridržavati ovog pravila. 


Da li postoji razlika izmedju brendirane kozmetike i šminke i na primer farmaceutske (apoteke i sl)?

Osim razlike u ceni postoji i razlika u tome što je brendirana kozmetika namenjena za opštu upotrebu, a farmaceutska se uglavnom pravi za individualne potrebe potrošaca.


Šta je od šminke najmanje štetno za našu kožu i svakodnevnu upotrebu?

Pre šminkanja koža mora biti negovana i adektavno pripremnjena i tonirana, a onda treba obratiti pažnju na sastav proizvoda koje koristimo. Dakle, ako vam obaveze nalažu da koristite šminku svaki dan onda ona mora biti prilagođena vašem tipu kože. Najbolje je koristiti kozmetiku koja je na prirodnoj bazi.  Poslednjih godina je dekorativna kozmetika izuzetno napredovala, pa mnogi proizvođači prave šminku sa mineralima i vitaminima što može biti korisno za kožu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *