Cher – pevačica i glumica za sva vremena

Da li vam je dobro poznata ova situacija? Sami ste u stanu, nema nikoga u vašem okruženju, šta god da uradite niko neće saznati i sasvim ste sigurni da vas niko neće čuti. Srećni i opušteni, znate da je to baš  taj trenutak. Veselo ćete glasno pustiti muziku i bez griže savesti ćete je glasno pojačati. Polako počinju uvodni stihovi vaše guilty plesaure pesme. Šta je guilty pleasure? To je ona muzika koju slušate kada ste sami i sasvim ste sigurni da niko neće saznati za to. Makar vam život zavisio od toga, negiraćete svim snagama da ste ikada čuli tu pesmu koju veoma često slušate na ipodu ili kompjuteru.

Pored mnogih pesama koje slušam u tajnosti, odlučila sam da vam navedem jednu od njih. Pesma spada u dance pop i od kako je snimljena, davne 1998. godine, odmah je postala veliki hit. Tokom godina je  dobijala samo pozitivne kritike, a mnogi će je opisati kao vrlo pevljivu i veselu. Radi se o svima vama veoma poznatoj pesmi, delo čuvene dive Cher – Believe.

Svi pamtimo Cher po njenoj čuvenoj pesmi If I can turn back time i veoma šokantnom spotu, u kome nosi providan kostim, koji joj prekriva samo intimne delove, dok pevajući pleše sa grupom mornara.

Cher2

Cher je čuvena američka pevačica, opšte poznata po pevljivim pop pesmama i dosta smelom imidžu. Detinjstvo joj nije bilo lako. Njeni roditelji su se razveli kada je Cher bila mala i odrastala je uglavnom uz  majku. Zbog finansijskih problema u početku, majka je morala da je da u hraniteljsku porodicu. Cher je bila oduševljena kada je videla svoju majku na sceni, koja je radila kao pevačica u barovima, te je  rešila da jednog dana postane veoma poznata.

Još kao mlada je vrlo jasno znala da je muzika njen poziv, tako da je već u tinejdžerskom dobu odlučila da ode iz kuće i da se preseli u Los Anđeles, gde je smatrala da ima najviše šansi za uspeh. Bila je okružena  drugim devojkama koje su isto kao i ona pokušavale da se probiju u surovi svet šou biznisa, tako da Cher nije ispuštala prilike koje je dobijala. Nije se ustručavala, te je prilazila osobama za koje je smatrala da  joj mogu pomoći da dobije mogućnost za audiciju ili da preko njih ostvari nove i važne kontakte koji će joj u budućnosti koristiti da postane slavna.

Sreća joj se osmehnula kada je upoznala pevača Sonija Bona. Vrlo brzo je Soni prepoznao veliki talenat u mladoj pevačici, te ju je progurao u muzičkoj industriji. “Nisam je primetio, sve dok nije zapevala, a  tada sam znao da moram da je bolje upoznam. Kasnije sam saznao da pored toga što je pevačica bavi se i glumom i pomislio sam da je još jedna od onih posvećenih karijera sa sigurnim uspehom, ona neće dati  ni pet para da provede vreme sa osobom kao što sam ja. Nisam mogao više da pogrešim!”

Prvi svoj singl snimila je 1964. “Ringo, I Love You”, pod imenom Bonnie Jo Mason. Kako su bili dobri prijatelji i često su sarađivali zajedno, ubrzo se razvila velika ljubav izmedju Sonija i Cher. Iako je Soni  smatrao da bi trebalo da svako gradi svoju solo karijeru, jer je to bio ključ uspeha, Cher ga je ohrabrila da sarađuju zajedno, a potom su počeli da nastupaju kao Caesar & Cleo, a potom kao Sonny and Cher.

Cher+Hippie

Cher je jednom prilikom izjavila da ono što publika može videti o Soni i Cher na televiziji, njihovu očiglednu harmoniju u ljubavi, je veoma slikovito reprezentovao i njihov privatni život koji je bio bez  razmirica i svađa. Njihova najpoznatija zajednička pesma “I’ve got you babe”, kojom su postali svetski poznati, dok je potom sledio hit za hitom. Uprkos činjenici da su imali dete zajedno, sreća i harmoničan  život između zaljubljenog para nije dugo potrajao.

Medijska pažnja, konstantno praćenje paparaca i nedostatak privatnog života su uznemiravali Cher. Iako je delovala mirno i staloženo u javnosti, privatno je bila veoma nesrećna i često je bila nervozna.  Njena promene raspoloženja su mnogo uticale na odnos Sonija i Cher. “Jedini način da opet budem srećna je bio da se rastanem sa Sonijem i da prekinemo da nastupamo kao duet. Ova odluka je bila šokantna  za ceo svet, a posebno za fanove, ali to je moralo da bude učinjeno, jer sam ja jednostavno bila suviše nesrećna”.

Nastupio je težak period za poznatu divu. Smatrala je da joj se život drastično menja na gore. U 33. godini je bila nezaposlena, samohrana majka koja nije imala jasnu ideju kako da nastavi dalje i na koji  način će sebi da pomogne da opet bude srećna. “Morala sam da se borim, da nastavim dalje. Nije trebalo da se brinem samo o sebi, već i o detetu i svojoj karijeri”.

Karijera joj je zabilstala kada je glumila rame uz rame sa čuvenom Meril Strip u filmu ‘Silkwood’, ali publika nije ozbiljno shvatila nameru popularne pevačice da se oproba i u glumačkim vodama. Uprkos  nepoverenju publike za ulogu u drami “Silkwood” (1983) nominovana je za Oskara, a osvojila ga je za film “Moonstruck”.

Cher Bono 2012 Sept

Šta mogu da kažem o Cher što već nije bilo rečeno? Pevačica koja je bila prva na svim listama, televizijska zvezda, oskarovka, disko diva, modna ikona… Prizemna, a ipak bezvremena. Otpisana toliko puta, ali  uvek se vraćala mnogo jača.

Nauka nikada neće moći da nam kaže ko je bila prva osoba na svetu, ali sam sigurna da će poslednja osoba biti Cher.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *