Čarobna večera

Obzirom da se godinama bavim istraživanjima na polju hrane, primeni raznih načina pripreme i sastojaka, osetila sam blagodeti koje inoviran pristup donosi mom organizmu, suprotno onom konvencionalnom. Pokušavajući da moj jelovnik i način pripreme približim mojim najbližima shvatila sam da je najjednostavniji način ako se pođe od opšte poznatih jela. Ukoliko jelo ima neki sastojak ili ime koje je nerazumljivo ili nepoznato, otpornost ka tome je prva reakcija, bez probanja. Zbog toga su moja jela uskraćena za naziv.

“Hajde mama napravi neko ono tvoje jelo bez imena”, reči su moje dece koja se oduševljavaju svaki put kada nešto spremim, jer ni jedno jelo se ne ponovi, a Maša želi da zna kako se to zove, da bih ga opet pravila.

Dok sam očekivala decu iz škole pokušala sam da smislim novo “no name” jelo za večeru. Palačinke sam im nudila pre neki dan i prosto me začudilo kako odbijaju, verovatno zasićeni ukusom eurokrema. Doduše, uvek sam ih pravila sa heljdinim brašnom, koje im daje neki poseban ukus naročito u zimskom periodu, jer heljda tako dobro zagreva organizam. Razmišljajući o palačinkama, setim se događaja od prošle zime kada su Luki trebali da dođu drugari. Neki slatkiš moram da pripremim, a palačinke nikako ne mogu da budu promašaj Naravno – planule. Posle par dana sretnem majku pomenutog druga i ona mi kaže : “Kakve su to palačinke što spremaš kad je moj sin rekao da Luka ima bolju mamu nego on?” Kad deca daju takav kompliment mojoj hrani, ja se prosto rastopim. Setim se ja toga i rešim da napravim “neke” palačinke. I to slane….

Zamutim testo :

1 jaje

2 kašike heljdinog brašna

7 kašika pšeničnog integralnog brašna

½ kašičice morske soli

1 kašičica dekstroze

1 kašika pirinčanog mleka razmućena u 250 gr vrele vode

250 gr kisele vode

2 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja

Ispečem palačinke i napravim sledeći fil:

Poparim listove blitve bez drški i iseckam ih, dodam izgnječen tofu sir oko 100 gr, 3 kašike skuvanog ječma, tamari sos, biber, kurkumu i suvi bosiljak.

Bila sam umerena i pažljiva sa začinima, ja volim dosta začinjeno, ali kod dece to ne prolazi. Inače bih dodala i kajen papriku, belog luka, peršuna…ali ovaj put ne. Ujednačim fil dodavanjem kisele vode, može i taan – susamov puter, uvijem ih, stavim u nauljen pleh, poprskam kiselom vodom i ubacim u rernu na 250°C oko 15 min. Ostavim ih da se prohlade i odem na trening.

Dok sam se vratila, deca u međuvremenu stigla kući, u plehu jedna. Gde su palačinke, nemaju pojma, pojeli su po jednu, ali palačinki nema.

Pa, bar je jedna ostala za mene…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *