Čari mediteranske kuhinje

Svake godine godišnji odmor provedem u Grčkoj. Obilazeći razna mesta shvatila sam da je miris koji se širi čitavom Grčkom isti, negde intenzivniji negde blaži. Počinje u trenutku prelaska granice i prati vas svaki dan do izlaska iz zemlje. Verovatno zbog podneblja ukus povrća i voća ima skroz drugačiji ukus, što daje draži mediteranskoj kuhinji.

Omiljena namirnica, koja je kod nas nepravedno zapostavljena, se pojavljuje baš u periodu godišnjih odmora – bamija. Veoma je bogata C vitaminom, provitaminom A i vitaminima B grupe. Sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, cink, gvožđe, folnu kiselinu i antioksidanse. Podspešuje čišćenje organizma, laka je za varenje i oblaže sluzokožu pa je korisna kod osoba koje imaju problema sa čirom, gastritisom i upalom creva. Sluz iz unutrašnjosti mahune vezuje holesterol, nisko je kalorična ima samo 36 kalorije na 100gr, pa se preporučuje svakodnevno u dijetalnoj ishrani. Neko suši mlade plodove i ostavlja ih za zimu. Veoma je laka za pripremu i nije je potrebno dugo kuvati. Na spoljnoj opni ima dlačice koje kuvanjem omekšavaju. Postoje razni nacini kako se moze pripremiti, ali meni omiljena letnja papazjanija zauzima cesto mesto na mom jelovniku.

bamija-seme

LETNJA PAPAZJANIJA

1 mali plavi paradajz

1 manja tikvica

1 manji crni luk

2 manja paradajza

200 gr bamija

100 gr boranije

So, biber, kurkuma, svež peršun, bosiljak ili origano

1 kasičica maslinovog ulja

Bamije i boraniju obariti oko 10 minuta u vodi. U tiganj staviti luk, patlidzan i tikvicu. Zagrejati ringlu na srednju temperaturu i pustiti da se povrće prodinsta, a možete dodati 1 kašiku vode. Ubaciti boraniju i bamije i narendati paradajz sa koga ste predhodno skinuli opnu. Posle desetak minuta začiniti, isključiti ringlu i dodati maslinovo ulje. Uz jelo možete poslužiti obaren proso ili kuskus.

bamije-sa-paradjajzom

Prijatno!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *