“Brit Floyd” – verna replika originala

Nisam muzički obrazovana, ne potičem iz porodice u kojoj je muzika bila relevantan faktor dana, ali čovek sam, osećam, reagujem….pulsiram. Stidljivo, ali bez straha, neki izvođači se uvukoše u pore, pa tako i nastade jedna misao: “Kada ne znam kuda bih, pobegnem u Pink Floyd”.

Ne tako davno saznala sam o fenomenu koji se zove “Brit Floyd” i sa oduševljenjem prihvatila zadatak da posetim njihov nastup i napišem vam koji red o tome.

Brit Floyd – verna kopija originala

Novi Floydi su bend iz Liverpula za koji govore da je najbolji tribute bend legendarnim Floydima. Trenutno se nalaze na svojoj drugoj svetskoj turneji prezentujući kompilaciju najvećih hitova “A Foot In The Door”. Baš tako i sinoć, pred Sava Centrom koji je ključao, počeše nastup numerom “Shine On You Crazy Diamond”, a nastavili sa “Learning To Fly”, “See Emily Play”, “Money”, “Us And Them”, “Another Brick In The Wall” i mnogim drugim…

U prepunoj sali u kojoj se okupiše generacije rođene početkom dvadesetog i dvadeset prvog veka, koncert je trajao tri sata sa jednom pauzom. Na početku, ljudi su malo klimali glavama uz ritam, zatim dizali ruke, da bi naposletku poskakali sa svojih mesta. Oni iz prvih redova čak dobiše i prekor obezbeđenja.

Obezbeđenje u “akciji”

Gitare, saksosofon, bubnjevi, klavijature…svi ispoštovaše čak i kompletnu verziju numere “Echoes”. Vokali su samo na mahove svojim bojama odavali da nisu original, a pored njih publiku je oduševila i jedna bucmasta plavušica koja je svojim raskošnim glasom izvela “A Great Gig In The Sky”… Da ne zaboravimo, nisu nam uskratili nii legendarene “Wish You Were Here” i “Confortably Numb”.

Pored autentične muzike, koju nekad prati groktanje svinja, huk vetra, brujanje helikoptera i slično, Floydi su poznati i po kreativnoj animaciji na koncertima. “A Foot In The Door” je vizuelno koncipirana prema poslednjoj turneji benda Pink Flyod, “Division Bell Tour” iz 1994. i uključuje identičnu rasvetu i video projekcije za svaku pesmu.

Novinarka Stazenezele.rs na koncertu

Sve u svemu, Brit Floyd su skinuli veo skeptičnosti prema replikama originala, ali i podstakli tinjajuću želju da se Pink Floyd makar još jednom okupi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *