Breme – priče iz patrijarhata

Projekcija dokumentarnog filma Breme i panel diskusija Žensko pitanje kao razvojno pitanje juga Srbije održaće se u Medija centru (Terazije 3, I sprat) u ponedeljak, 25.3., sa početkom u 12 časova.

Dokumentarni film Breme – priče iz patrijarhata beleži životne teškoće koje su zadesile žene iz različitih zajednica sa juga Srbije. U filmu je obrađene obrađena tema socio-ekonomskog položaja žena na jugu Srbije kao i kulturološki fenomen obnovljenog patrijahalnog društva, u opštinama Pčinjskog i Jablaničkog okruga Produkciju ovog filma podržali su zajednički program Ujedinjenih nacija Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj na jugu Srbije – PBILD, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u Srbiji i Vlada Lihtenštajna bespovratnim sredstvima na konkursu za medijski pristup fenomenu migracija u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

Breme

FOTOGRAFIJA: www.iscserbia.org

Kako se navodi u saopštenju povodom najave filma, “u zemlji koja je suočena sa velikom nezaposlenošću i siromaštvom, kakva je Srbija, pitanje položaja žena, naročito ekonomskog, više je nego problematično”. Podatak da je samo 39 % žena aktivno, odnosno zaposleno ili prijavljeno na berzi rada dok su ostale za statistiku „nevidljive“, postaje alarmantan kada se uporedi sa situacijom na jugu Srbije. Ključni faktori visoke stope nezaposlenosti žena, koja u pojedinim opštinama prelazi 60%, jesu privatizacija i propast firmi, koje su pretežno zapošljavale žensku radnu snagu. U 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga u kojima je broj zaposlenih i nezaposlenih gotovo izjednačen, položaj žena dodatno je opterećen i mnogobrojnim predrasudama.

U panel diskusiji koja se održava nakon projekcije učestvovaće: Ofelija Backović – Šami, direktorka Medija centra Beograd i režiserka dokumentarnog filma, Nicholas Hercules, menadžer PBILD Programa, Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost, Bojana Veličkov, zamenica Gradonačelnika Vranja, Jelena Cakić, direktorka organizacije Žene za mir, Leskovac i Nenad Banović, Načelnik uprave granične policije MUP-a Republike Srbije. Moderatorka je Biljana Pavlović, novinarka Medija centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *