Borba sa vetrenjačama: Nema ko da radi na mamografima!

Ministarska zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa, koji su lane stigli kao donacija vlade te zemlje, jer se aparati ne koriste, i najavila hitno rešavanje tog potencijalnog problema.

“Nemamo rentgenologa koji bi radili na mamografima koji su iz Japana stigli kao donacija”, rekla je Đukić Dejanović na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu, na kojem su posle skoro petočasovne rasprave usvojene u načelu izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju.

Photo: www.radiocentar987.com

Iz Japana je stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa. U saopštenju iz tadašnjeg Ministarstva zdravlja navedeno je da će Vlada Japana odobrila donaciju u cilju unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i implementacije Nacionalnog programa “Srbija protiv raka”. To je učinjeno kroz projekat “Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji”.

Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija srpskih stručnjaka u Japanu.

Dom zdravlja u Novom Sadu prvi je, od 39 centara za rano otkrivanje karcinoma dojke, dobio analogni mamograf, komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem. Ukupna donacija bila je vredna oko 70.000 evra.

Ukupna vrednost projekta je 632 miliona japanskih jena (oko 5,8 miliona evra).

 

Izvor: www.021.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *