Bolje da ne znam šta imam

Tako je, opet Sandra o raku (dojke uglavnom, mada – slobodno zamenite za koji god vam deo tela odgovara, na isto se svede) i važnosti preventive. Ovoga puta vas neću grditi, ni hvaliti se svojim uspešno obavljenim (i, na svu sreću, negativnim) pregledima. Sada vas udaram tamo gde najviše boli: u razloge zbog kojih se uglavnom ne usuđujete da odete na pregled: strah od rezultata.

Fotografija preuzeta sa Nationalnursingreview.com

“Ono što ne znam ne može da me boli”

Delimično tačno. Ukoliko se radi o prevari momka/muža, ili o rezultatima ispita, ili o brojki koju pokazuje vaša vaga za merenje telesne mase.

Onda kada rak počne da boli, tada je već kasno da se bilo šta radi. Samo je ostalo da izaberete garderobu u kojoj ćete biti sahranjeni i uživate u preostalim danima. Surova sam? Ako ste izmislili lek protiv metastaze bilo kog kancera, ili još bolje – lek protiv smrti, javite u komentarima, podelite sa nama tu tajnu pa da zaboravimo na brige i mi ostali.

Kancer može da bude u vašem telu i do 7-8-10 godina bez simptoma! Zamislite čoveka koji ode jednog dana kod lekara zbog bola u levom kuku, i sazna da ga nešto jede već par godina. “Eh, da sam…” ovde ne pomaže.

Prošle godine, s jeseni, pokrenuta je akcija među blogerima pod nazivom “Moje dojke su OK“, sa ciljem jačanja svesti o kanceru dojke i važnosti preventive i redovnih pregleda. Pre godinu dana. Da li ste za godinu dana otišle na pregled?

Da li ste za godinu dana našle par hiljada dinara, ili slobodan termin u državnoj službi i posvetile ih sebi i svom zdravlju? A koliko ste puta bile u izlasku? Koliko ste novih haljina izbrojale? Ruževi, lakovi za nokte, manikir, pedikir.

A zdravlje?

Ukoliko se redovno kontrolišete, i ukoliko se karcinom otkrije na vreme, verovatnoća izlečenja ide i preko 95%, ali ne zaboravite: karcinom grlića materice može da “ćuti” u telu i do pet godina, karcinom dojke osam, pa i više godina!

Samo 20% obolelih se na vreme javi lekaru. Ali su nokti redovno sređeni – obavezan manikir jednom u dve nedelje. Frizura uvek kao sa reklame, dva puta nedeljno kod frizera.

Prioriteti?

Kako da vam kažem – ne znam drugačije, nego s neba pa u rebra:

I pogrebne firme imaju odlične šminkere.

2 Replies to “Bolje da ne znam šta imam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *