Bojan Zulfikarpašić sekstet u Sava Centru i Sinagogi u Novom Sadu

Višestruko nagrađivani i svetski poznati jazz pijanista, Bojan Zulfikarpašić, poznatiji kao Bojan Z. održaće koncert u beogradskom Sava Centru 5. marta (20:30) i u Sinagogi u Novom Sadu, 6. marta (20:30) u organizaciji Sava Centra, agencije Booyroom, Francuskog instituta u Srbiji i Muzičke omladine Novog Sada.

Bojan Zulfikarpašić je rođeni Beograđanin, koji od 1988. godine živi i radi u Parizu, gde je vrlo brzo postao jedno od najznačajnijih imena francuske jazz scene.

Klavir je počeo da svira sa samo 5 godina, a sa 20 godina dobija nagradu najboljeg mladog jazz muzičara bivše Jugoslavije. Posle završene srednje muzičke škole, dobija stipendiju i odlazi na školovanje u Mičigen, SAD, posle čega se vraća u Srbiju na služenje vojnog roka, gde svira u vojnom orkestru i otkriva bogatu tradiciju muzike Balkana.

Prelomni momenat u njegovoj karijeri se desio 1990. godine kada je zamenio pijanistu kvarteta Marka Burnofosea. Tada dobija nagradu za najboljeg solistu na takmičenju  Concours de la Défense.

Bojan započinje značajnu saradnju sa kućom Label Bleu 1993. godine, i izdaje debi album Bojan Z Quartet, koji je sniman u Njujorku, a 1995. album Yopla! Nekoliko godina kasnije, 1999. izdaje izuzetno uspešan multi-etnički  projekat Koreni, gde poziva osam muzičara iz različitih zemalja, među kojima su alžirski perkusionista Karim Zaid, poznati makedonski gitarista Vlatko Stefanovski kao i neke prijatelje iz Beograda – basistu Predraga Revišina i Vojina Draškocija. Jedno od njegovih najvažnijih izdanja je album Solobsession iz 2001. koji je pokupio brojne međunarodne  nagrade i priznanja.

Kao solista, ali i sa različitim bendovima, Bojan Z je svirao na najvećim svetskim jazz festivalima, kao sto su: Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, Jazz in Marciac, La Roque d’Anthéron itd. Svirao je i u najvećim svetskim dvoranama kao što su  Palau de la Musica u Barseloni ili Konzerthaus u Beču. Francuska vlada je 2002. godine dodelila Bojanu Zulfikarpašiću titulu Viteza reda umetnosti i književnosti, a te iste godine dobija nagradu Django Reinhardt za Muzičara godine, koju mu dodeljuje Francuska Jazz Akademija.

Njegov peti album za Label Bleu, i prvi u trio formatu – Transpacifik, sniman 2003. u Njujorku, označava početak saradnje sa američkim muzičarima, kao što su basista Scott Colley i Njujorški jazz bubnjar Nasheet Waits.  Sledi  Evropska jazz nagrada ( Hans Koller Prize) 2005. godine, koju dobija za najboljeg evropskog jazz umetnika. Njegov  album Xenophonia dobio je nagradu Les victoires du jazz 2007 za najbolji album godine. Bojanov projekat “Tetraband” sa bruklinškim trombonistom Josh Rosemanom, londonskim bubnjarom Seb Rochfordom i basistom Ruth Gollerom objavljen je za Universal Jazz France u oktobru 2009.

Godina 2012. bila je posebno uspešna za Bojana Zulfikarpašića, budući da je za svoj album Soul Shelter dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, Victoires du jazz, kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *