Bitne stvari dolaze prve

Jedno predavanje, organizovano za studente biznisa, predavač je započeo pričom o kamenju. Uzeo je veliku plastičnu kutiju i oko desetak “kamenčina”, lepo ih je složio u tu kutiju, jedan po jedan, da ih što više stane. Kad je potrošio svo kamenje, zapitao je: “Da li je ova kutija puna?” Svi su odgovorili: “Da.”

“Zaista?”, zapito je profesor i izvadio jednu manju kutiju ispod katedre, punu šljunka. Sipao je šljunak preko velikog kamenja i protresao veću plastičnu kutiju, tako da su sitniji kamenčići šljunka poupadali oko praznog prostora između kamenja. Onda je još jednom zapitao da li je veća plastična kutija puna. Sad su studenti bili obazriviji, pa je jedan od njih odgovorio da verovatno nije. “Dobro”, odgovorio je profesor i ovaj put izvukao kanticu peska ispod katedre. Prosuo je kanticu peska preko kamenja i šljunka, i opet protresao veliku plastičnu kutiju. Sad je pesak zauzeo sav prazan prostor između kamenja i šljunka, koji je ostao prazan. Opet je pitao da li je kanta puna. Ovaj put su studenti odgovorili :”Ne”.
“Dobro”, rekao je profesor  i uzeo bokal vode, koju je sipao preko peska, šljunka i kamenja. Kad je završio, zapitao je: “Koja je poenta ove prezentacije?”. Jedan nestrpljivi student je odmah odgovorio: “Poenta je, da bez obzira koliko si zauzet, uvek imaš vremena i mesta za još po nešto.”
Profesor ga je ispravio: “Poenta je da ako prvo ne staviš veliko kamenje, nikad više nećeš moći da ga smestiš u tu kutiju, jer će se napuniti sitnijim kamenčićima, peskom i vodom!”

man-looking

 Izvor: www.livetradingnews.com

Koje su to stvari u vašem životu koje su vam bitne? Šta je za vas “kamenčina”? Više vremena sa vašim voljenima, porodicom, više obrazovanja, više novca?

Vi ste ti koji to određujete. Dobro razmislite šta je to što želite da postignete. I ne zaboravite da “kamenčine” stavite prve, jer posle neće biti mesta za njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *