Bežanje od bidermajera

Neću da se udam. Rečenica koja ce izazvati čuđenje, upitne poglede, kritike, gomilu pitanja koja pocinju sa “kako?” i “zašto”?, uz neizbežnu konstataciju “ima vremena da promeniš mišljenje, nećeš valjda da ostaneš sama!”.

Nepotpisivanje papira znači samoću? Pronalaženje srodne duše je važno, ali samo ako to želite – ne ako je to unapred predodređena uloga. Uostalom, zašto bi taj (ili bilo koji drugi odnos) morao biti definisan ili formulisan na papiru?

FOTOGRAFIJA: FB Women’s Right News

Ne maštaju sve devojke o danu kada ce biti glavne zvezde “parade pijanstva i kiča”, čak ni finog elegantnog skupa u kome će blistati u nekoj (manje ili više) glamuroznoj haljini. Ipak neke stvari su “društveno poželjne”, pa neće biti te tetke, strine, u nekim slučajevima ni drugarice koja vas kada se približite tridesetoj, ili je možda pređete neće na prepad iznenaditi pitanjem “šta čekaš?!”, pominjanjem “biološkog sata koji otkucava” ili u najgorem slučaju ponudom da upoznate njenog druga/brata/sestrića/komšiju/poznanika/dopisati po želji koji još uvek nije pronašao srodnu dušu. Šta “Seks & grad” može da napravi od fine balksnske devojčice (lično ne videh neki emancipatorski efekat ove TV zabave, ali o tome (možda) nekom drugom prilikom)?!

Ukoliko ste u dugoj, ili bilo kakvoj vezi čuđenje ce biti još veće. Šta (zaboga čekate)?! Da živite svoj život i ostavite me ne miru? Kad donosim odluke koje značajno utiču na moj život činim to jer tako mislim, želim, osećam i hoću, a ne da bih se uklapala u neki šablon.

 FOTOGRAFIJA: www.rockettshirts.com

U XXI veku ovakva odluka ne bi trebalo da bude iznenađujuća- ne verujete u brak, ne želite da vam papir određuje budućnost, ni nekakva očekivana društvena uloga bude garancija za ljubav? To je vaša odluka i nikakvi manje ili vise diskriminušući komentari ne treba da vas pokolebaju, jer svet će, baš kao u Nušićevim komedijama, uvek imati šta da kaže. Retko ili gotovo nikad nešto pozitivno. Ema Goldman je još krajem XIX veka tvrdila da brak i ljubav nisu sinonimi, da je brak ugovor koji sputava slobodu i da “prava ljubav može da opstane samo u slobodi , a ne sputana propisima crkve i države”. Ako iz navedenih ili bilo kojih drugih razloga delite ove stavove, znajte da niste same niti usamljene… To, naravno ne znači da treba da osuđujete devojke koje od malena maštaju o beloj ili već nekoj drugoj venčanici ni vaše prijateljice koje su već uhvatile bidermajer ili se za to spremaju. Živite i pustite druge da žive. A valjda su i drugi dovoljno razumni i tolerantni da to isto urade vama. Oni koji za to nisu sposobni ne zaslužuju ni vreme ni pažnju. Na onu ružnu diskriminišuću reč (usedelica) koju bi i tako trebalo izbaciti iz upotrebe zaboravite – kao da ne postoji, kao što ne bi ni trebalo. Mada ne sumnjam da već jeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *