Beogradski karneval brodova

Deseti, jubilarni Beogradski karneval brodova, pod sloganom “Svi na Dunav, svi na Savu / Čisto i bistro!”, održava se 6. jula u akvatoriju reke Save, od Brankovog mosta do Ušća, i na platou ispred Međunarodnog pristaništa “Luka Beograd”.

Ove godine karneval će biti deo Međunarodne manifestacije “Danube Blue Week”, u okviru koje će gradovi i zemlje povezane Dunavom razmeniti kulturne, privredne, sportske i turističke vrednosti i potencijale.

Očekuje se oko 1500 učesnika na kopnu i na vodi, a  manifestaciju će obeležiti tradicionalna parada okićenih plovila, džet-ski akrobacije na vodi, jedriličarski klubovi, zabavni program izvođača na obali, Policijski orkestar, muzički koncerti i karnevalski vatromet.

beograd-karneval-brodovi

Povorka karnevalskih brodova kreće od restorana “Vodenica” i Jahting kluba “Kej” u 19h, kada će za tu priliku isploviti plovila Ministarstva odbrane – Rečna flotila u Beogradu, Rečne policije, Vatrogasne službe, plovila JVP “Beogradvode”, RIB čamci, brodovi iz beogradskih marina Save i Dunava i turistički brodovi.

Osim inspekcijskih službi, u organizaciji i pratnji karnevala učestvovaće i druge gradske službe i mnogobrojna gradska preduzeća, kao što su “Zelenilo”, “Gradska čistoća”, “Beogradvode” i druga.

U okviru zabavnog programa na obali će biti pozorišne trupe, umetnici, ljudi na štulama, akrobate, klovnovi, ulični zabavljači, mađioničari, stare zanatlije i prodavci suvenira.

Od karnevalskih grupa, nastupiće plesna trupa ambasade Malezije, grupe “River dance”, “Art of dance”, “Hop-hop dance group”, “Beonis”, “Fly”, “Army dance” i druge.

Bina za muzički program biće smeštena kod Brankovog mosta, a nastupiće grupe Babe, Đura i Mornari, Carnival Heat Duo i Jonas Knoph iz Nemačke.

Svi posetioci će moći besplatno da krstare rekama Savom i Dunavom turističkim brodovima za razgledanje grada, počev od 17h, sa polaskom sa pristana broda “Kornjača” kod “Beton hale”.

Određeni broj plovila će zahavaljujući udruženju “Fraktal3”, biti karnevalski dekorisan, a kreativnost i aktivnost vlasnika koji sami budu ukrašavali svoja plovila biće nagrađene. Žiri će proglasiti najkreativnije dekorisanu, “najveseliju” i društveno odgovornu marinu i dodeliti vredne nagrade.

Direktan prenos Beogradskog karnevala brodova biće na Studiu B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *