Beogradska filharmonija u Kolarčevoj zadužbini

Beogradska filharmonija nastavlja sezonu koncertom iz Klasičnog ciklusa koji se održava 25. januara od 20h u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5).

Na programu koncerta biće Betovenova Treća simfonija Eroika, Koncert za violinu J. Sibelijusa i Internet simfonija – Eroika, koju je kineski kompozitor Tan Dun napisao inspirisan istoimenim Betovenovim delom.

Solista je violinista Šjaoming Vang, virtuozni koncertmajstor Ciriške opere, prva violina Stradivarijevog kvarteta i stipednista fondacije H.fon Karajan. Dirigent je Muhaj Tang.

Muhaj Tang je već treću sezonu šef-dirigent Filharmonije. Njegov tri decenije dug uspeh na Zapadu, počeo je osamdesetih godina kada ga je Karajan pozvao da diriguje Berlinskom filharmonijom. Od tada Tang diriguje vodećim svetskim orkestrima, među kojima su Londonska filharmonija, Gevandhaus iz Lajpciga, Državna kapela iz Drezdena, Hamburški, Šangajski i Kvinslendski simfonijski orkestar, Ciriški kamerni orkerstar, Pariski orkestar, Francuski nacionalni orkestar…

Kao  gostujući dirigent pojavljuje se na četiri kontinenta i omiljen je i među publikom i muzičarima zahvaljujući svojoj energiji na sceni i originalnoj dirigentskoj tehnici. Radio je sa umetnicima među kojima su Mstislav Rostropovič, Jehudi Menjuhin, Icak Perlman, Marta Argerič, Ane-Sofi Muter, Ćećilija Bartoli i drugi.

Internet simfonija Tana Duna prvi put će biti izvedena u Beogradu. Gugl i Jutjub su početkom 2009. godine raspisali audiciju za Simfonijski orkestar Jutjuba, i muzičari iz celog sveta su deonice Internet simfonije svirali virtuelno, preko interneta. Za učešće na audiciji se prijavilo preko 3000 kandidata iz više od 70 zemalja sveta. Korisnici Jutjub kanala su odlučivali o pobednicima. Preko 15 miliona ljudi je videlo snimke sa ovih audicija, a odabrani muzičari su na kraju nastupili u Karnegi Holu.

 

Izvor: www.danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *