Beldocs odbrojavanje u DOB-u

Šesti festival dokumentarnog filma, Beldocs, počinje 26. aprila. U međuvremenu, na više lokacija u Beogradu održavaće se projekcije filmova iz prethodnih godina festivala, u okviru projekta Beldocs odbrojavanje.

beldocs

Prvi film “Hrana” u režiji Roberta Kennera, biće prikazan u subotu, 13. aprila u 20h u Domu omladine Beograda (Velika sala).

Proizvodnja sirove hrane najvećim delom je odgovor na rast industrije brze hrane, koji je počeo pedesetih godina. Od tada, celokupna proizvodnja hrane se drastično izmenila, mnogo više nego tokom nekoliko hiljada godina pre toga.

Proizvodnju hrane na globalnom nivou sada primarno kontroliše nekolicina multinacionalnih korporacija koje proizvode ogromne količine hrane bazirane na slabim izvorima, pa se može reći da je reč o biznisu koji rezultira ogromnim profitom.

Ovo dovodi do toga da šačica istih mutlinacionalnih kompanija stiče sve veću kontolu nad globalnim zalihama izvora hrane. Zdravlje i bezbednost same hrane, životinja, radnika koji nas snabdevaju kao i samih potrošača, kompanije, pa i državna vlast često previde, u pokušaju da obezbede jeftinu hranu, ne razmatrajući posledice do kojih ovo može dovesti.

Mnoge od promena koje se vrše na hrani bazirane su na napretku nauke i tehnologije, ali često imaju itekako negativne efekte. Kompanije ne daju prave odgovore na ova pitanja. Globalni izvori hrane mogli bi da budu ugroženi zbog nedostatka biodiverzivnosti, ali mogli bi i da se potpuno izmene.

Ostali program Beldocs odbrojavanja:

16. april, KC Grad

20h – ‘’Marina Abramović ,Umetnik je prisutan”

21.45h – ‘’Khodorkovsky‘’ 

20. april, Inex Film

20h – ‘’Ovo nije Kalifornija’’

Ulaz je besplatan.

 

Više informacija na: www.domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *