Avon kampanja pod nazivom „Želim sve uz tebe“

„Mama“, prva reč koju izgovorimo, mama, koja je tu da čuva album sa našim fotografijama, nas kao beba, devojčuraka, učenica i mladih žena. Mama koja je tu da zaštiti, posavetuje, zagrli, ali i iskritikuje kada je to potrebno.

Mi, ćerke i majke, imamo različite ukuse, raspolažemo različitim veštinama i imamo različite ambicije. Možda nismo klasične majke i ćerke, jer tako nešto možda i ne postoji, ali mi volimo da posmatramo kako ona druga živi i da aplaudiramo kada treba. Mi jedna drugu podržavamo. Mi smo prijateljice.

Drage moje dame, kompanija Avon podseća sve mame da nam je njihova prisutnost u našim životima i te kako važna, naglašavajući pri tom da je zdravlje krhka i nestalna kategorija. Tokom2008/2009 godine, Avon Srbija je organizovao kampanju pod nazivom „Potrebne smo jedna drugoj“, u okviru koje je pregledano više od 3300 žena širom Srbije. Obezbeđeni su klinički pregledi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji obuhvataju ultrazvuk i mamograf. Za preko 70% žena ovo je bio prvi takav pregled u životu. Organizovano je „Dizanje svesti“ na Trgu Republike, uz prenose uživo, kako bi poruke o raku dojke stigle do što većeg auditorijuma. Tokom 2011. godine Avon je podržao program obuke žena u ruralnim sredinama o važnosti pravovremenih pregleda u borbi protiv raka dojke, koji organizuje društvo za borbu protiv raka dojke Sombor.

Podsetite vaše mame da idu na redovne preglede; rak dojke je izlečiv kada se otkrije na vreme. Od ključne je važnosti podizanje svesti žena o značaju redovnih pregleda, ranog otkrivanja raka dojke i informisanja o značaju SKRINING programa. Karcinom dojke je je jedna od najtežih bolesti koja pogađa žene, ali mnoge od nas, na žalost, često ignorišu ovu činjenicu noseći se mišlju da se loše stvari uvek događaju nekom drugom. Realnost je ipak drugačija i zato ne zatvarajte oči pred poražavajućom statistikom.

Srbija je i dalje među vodećim zemljama u svetu po stopi smrtnosti od ove strašne bolesti. Od raka dojke godišnje umre 1600 žena, što čini 18% smrtnosti od kancera. Rak dojke je na III mestu kao uzrok smrti kod žena starosne dobi od 45. do 64. godine života. Samo kod 30% žena tumor se otkrije dok je manjih dimenzija, do 2cm, a procenat poštednih operacija kreće se od 20 do 40 %.

Ovim putem pozivamo sve pripadnice nežnijeg pola da vode računa o svom zdravlju i brinu  o sebi , kako bi što duže bile uz svoje najmilije. SKRINING program stremi ka postizanju visokog obuhvata pregleda, bar 70% žena ciljne populacije.

Sledeži instituti sprovode edukaciju o SKRINING MAMOGRAFIJI radiologa, radiloloških tehničara I kliničkog pregleda dojki:

  1. Institut za kardiologiju i radiologiju Srbije
  2. Institut za onkologiju Vojvodine
  3. Klinika za onkologiju Kliničkog centra Niš
  4. Klinički centar Kragujevac

(Svi podaci uzeti su iz zvaničnog dokumenta Nacionalnog programa za prevenciju raka dojke)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *