Astroblogija

Imao sam priliku da čujem kako izvesna devojka sa žaljenjem konstatuje kako je momak koji joj se dopada Strelac, što se dakako ne uklapa sa njenim rodjenjem u znaku Vage, te u potpunosti odustaje od moguće romanse, ubedjena u predodredjenu nekompatibilnost. Došlo mi je da osnujem društvo za zaštitu Strelaca. Ne dopadaju mi se nikakve predrasude, a postoje izvesne, kao na primer sudjenje ljudima na osnovu datuma proizvodnje, koje u potpunosti ne razumem. Moguće je da mi nedostaje upućenosti u mistična znanja, ili pak izvesna količina proste vere da bih verovao u ispravnost zodijačkih proračuna i predvidjanja..

Nadam se da mi čitaoci opraštaju skepsu, i osećam potrebu da se zbog iste opravdam. Pretpostavljam da bih se lagodnije osećao kada se povede priča o Jupiteru u trećoj kući, dominaciji meseca nad podznakom i astrološkim aspektima da mi je poznat jedan jedini slučaj u kojem je čitanje horoskopa dovelo do realnog pomaka u istorijskim dešavanjima. Da se zamisliti čitav niz alternativnih realnosti u kojima je Kristofer Kolumbo pročitao horoskop koji mu je u delu koji se tiče posla poručio „Izbegnite poslovna putovanja ukoliko je moguće. Cilj vam deluje nadohvat ruke, ali vam izmiče“ A u delu koji se odnosi na zdravlje „Opasnost od skorbuta“. Kad smo već kod zdravstvenog horoskopa, znatnu nadu bi mi unela činjenica da su, na primer, novine sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka svakodnevno, za svaki znak davale isti, verodostojan savet: „Povedite računa o higijeni. Postoji izvesni rizik od kolere, tifusa i tuberkuloze.“ Ko zna kakve bi tek nepredvidjene tokove Istorija imala da je Isusu neki mudri astrolog, gvirnuvši u zvezde i natalne karte, došapnuo da je vreme da se opusti od poslovnih obaveza i uzme kraći odmor, izbegavajući konflikte sa predstavnicima vlasti i zakona.

Elem, uz sav rizik da ugrozim svoju reputaciju sveznalice, priznajem da čak nisam ni siguran ko je imao tu čast da izmisli horoskop – stari Sumeri, Asirci, Grci, Vavilonci, Kinezi ili pak Haldejci, ali pretpostavljam da je u pitanju šala koja se otela kontroli. Naime, ima li sta lepše nego smisliti sistem u kome nekažnjeno možete komšiji u lice da saspete: “Baš si pravi jarac”, ili komšinici “Jesi li sigurna da si Devica, uopšte ne izgledaš tako!?”. Kinezi su otišli korak od sedam milja dalje, pa jedni druge svrstavaju u pacove, konje, majmune, ovce, kučiće i slično. Ako ništa drugo, ova mogućnost čini horoskop zabavnim. Probajte ponekad da šefu ili nekoj drugoj osobi koja vas iritira pogodite znak u kineskom horoskopu – videćete, kada stignete negde do pola niza domaćih životinja, da čitav taj proces donosi izvesno olakšanje, bezmalo kao da ste ga na sav glas ispsovali.

Kada mene upitaju za horoskopski znak u kom sam rodjen, obično iz najčistije obesti lupim prvo što mi padne na pamet.

-“Šta si u horoskopu?” – pitala me je jednom prilikom neka poznanica

-“Veruješ u horoskop?” – odvratio sam

-“Pa da, ja radim natalne karte. To ti je sve na naučnoj bazi, znaš?”

-“Super! Hajde onda, probaj da pogodiš moj znak.” – predložio sam.

Kao iz topa je pokušala – “Lav!”

-“Jok.” – odmahnuo sam glavom.

Na trenutak se zamislila, pa pokušala ponovo – “Ribe?! To je ta sklonost ka umetnosti i blaga malodušnost.”

Ćorak.” –samo sam se blago osmehnuo, dok se mali sadista u meni grohotom smejao.

Pa šta si onda? Nije valjda Strelac?” – zabrinuto se zagledala u mene.

Lupio sam iz sve snage -“Jarac, u podznaku Vodolija”

“Znala sam! Vidi se da si pod uticajem Urana!”

“Uranijuma? Ne, ne, to mi je osip od brijanja”

“Ma ne, tupsone! Urana, planete. Nemam pojma kako to nisam ranije shvatila! Jarac, pa jos Vodolija – to je to, izraziti intelektualac, individualac – sa sto metara se videlo.”

“Pa i nisam bas neki individualac, više sam timski igrač” – nastavio sam sa provokacijom.

“Pa da, da… znam, nisam mislila na to, nego da si, znaš, blago introvertan, prava Vodolija u podznaku!” – nije moja sagovornica odustajala.

“Jok ja!” – odvratio sam, primetivši da joj na čelu već izbijaju graške znoja –“Buknem očas posla – što na umu to na drumu!”

“To je zato što ti je u tom aspektu dominirao znak nad podznakom” – ozarilo joj se lice razumevanjem – “Jarac sto posto, kažem ti!”

“Šalio sam se, u stvari sam Blizanac – Škorpija” – pokvareno sam se iskezio.

“Svinjo!” – dobacila mi je u odlasku, a da nisam bio siguran je li to uvreda ili pogadjanje mog kineskog znaka.

chinese-zodiac

 

Izvor: gbtimes.com

 

Rezultat je svaki put zapanjujući. Koji god znak i podznak da lupim, posvećenici pronalaze vrlo veliki broj osobina kojima se moja pripadnost rečenim astrološkim odrednicama nedvojbeno potvrdjuje. Povremeno se plašim da je to zbog toga što sam, u stvari, po malo od svakog znaka – nestrpljiv kao Ovan, tvrdoglav kao Bik, u maniru najklasičnijih Blizanaca klonim se lične korespodencije, nalik Raku sam osetljiv, dok na Lava sličim otvorenošću. Povremeni nastupi hipohondrije karakterišu me kao Devicu, a kao i svaka Vaga volim da posredujem u tudjim konfliktima kada me ne muče nastupi lenjosti. Zbog navike da se humorom branim i u najgorim situacijama reklo bi se da sam Škorpija , samo kad ne bi bilo moje netaktičnosti koja me odaje kao Strelca, ili pak tvrde lojalnosti dostojne Jarca, na stranu to što sam iracionalan kao Ribe ili što Vodolija u meni insistira na pokušajima da zasmeva ljude oko sebe. Zbog toga zvanično odlučujem: od danas se predstavljam kao Himera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *