Artist in Residence u KC Gradu

Artist in Residence programa Kulturnog centra GRAD počinje u subotu, 20. aprila u 20h, a gost će biti Marianne Marić, francuski fotograf, dizajner i režiser. Marianne će gostovati u Beogradu do 14. maja.

66

Marianne Marić je diplomirala likovnu umetnost na Ecole Nationale Supérieure d’Art u Nansiju 2007. godine.

Kada je imala 10 godina, pobegla je od kuće u sred noći u šumu gde je zaspala pored reke. Šumar je našao nesvesnu Marianne sledećeg jutra i doveo je kući. Iz nepoznatog razloga, ovo je bila prekretnica kada je odlučila da provede svoj život u stvaranju umetnosti.

Po diplomiranju je izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u Parizu, Miluzu, Frajburgu,Tuluzu, Šangaju i dobijala mnoge nagrade u Evropi. Poznata je po seriji fotografija Lamp girls i reflektivnoj haljini koju je radila za finsku pevačicu Oliviu Merilahti.

Marianne je pokazala veliko interesovanje za tradicionalne tehnike i ručni rad iz Srbije, a  tokom svog boravka u Srbiji radiće na istraživačkom projektu kako bi saznala više o kostimima, modi i tradiciji.

Kulturni Front i Kulturni centar Grad su u junu 2012. godine pokrenuli svoj program gostovanja umetnika (Artist in Residence ) pod nazivom “Inspiracija Beograd” (INSPIRATION BELGRADE) koji je ujedno postao prvi takav program iz Srbije u Resartist, svetskoj mreži AiR programa.

Program je otvoren za goste umetnike čija se profesionalna interesovanja kreću u oblastima: likovna umetnost, primenjena umetnost, dizajn, fotografija, književnost, novinarstvo, istorija umetnosti, sociologija, muzika pa i kulinarstvo. Boravak u okviru programa “Inspiracija Beograd” može biti od 2 do 8 nedelja.

Više informacija na: www.gradbeograd.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *