Areta Frenkiln – kraljica soula

Jedan od najboljih ženskih vokala ikada, dama čije pesme nikoga ne ostavljaju ravnodušnim…Areta Frenklin je poznata američka soul pevačica, snažnog glasa koja je ovom tipu muzike doprinela poseban značaj. Poznata je pod nazivom kraljica soula i njen glas je veoma specifičan, jer ima raspon od četiri oktave. Njen album “Amazing Grace” iz 1972. godine i danas je jedan od najprodavanijih gospel albuma svih vremena. Do sada je u svojoj karijeri osvojila 19 prestižnih Gremi nagrada. Krajem šezdesetih bila je na samom vrhu, a pesme poput “Respect” i “Chain Of Fools” preko noći su postale klasika. Osamdesete godine poznate su po njenim hitovima kao što su “Freeway Of Love”, “Who′s Zooming Who”.

Aretha 1

Slavna pevačica, kompozitorka i pijanistkinja je rođena 25. marta 1942. godine kao peto dete baptističkog sveštenika Klarensa La Vona Frenklina i pevačice i pijanistkinje Barbare Sigers. Kako joj je otac bio sveštenik, Areta je često bila u prilici da gospel sluša uživo i da uživa u čarima ove muzike. Roditelji su joj se razveli kada je poznatoj pevačici bilo samo šest godina. Ovaj događaj joj je promenio život iz korena, jer je bila prinuđena da se preseli iz stana i da zajedno sa sestrama i bratom ode kod bake. Kasnije se ispostavilo da joj je baka bila najveća podrška u životu. Nažalost, veoma je rano ostala bez majke, što je dosta uticalo na njen život, jer je od tada bila prepuštena sebi, pošto baka nije imala dovoljno vremena za svu unučad.

“Kada mi je majka preminula, odrasla sam preko noći. Baka i tetke su pazile na nas, ali to nije bilo to. Nisam imala detinjstvo u klasičnom smislu te reči, brinula sam o sestrama, a i one o meni. Međutim, nije isto kada ne osećaš baš nikakvu roditeljsku ljubav”

Aretha 2

Međutim, iste godine kada je objavila svoju prvu ploču, Areta je zatrudnela pa je na neko vreme morala da se povuče iz posla. Svoj privatni život je volela da zadrži za sebe, te o svojoj trudnoći nikada nije volela da priča. Posle samo dve godine je po drugi put ostala u blagoslovenom stanju i ponovo nije želela da otkriva detalje.

Kako bi mogla da nastavi svoju karijeru, koja joj je značila mnogo, bila je prinuđena da sinove ostavi kod bake Rejčel koja je i nju odgajala. Iako joj je to tada izgledalo kao idealno rešenje, danas se veoma kaje. Smatra da im nije posvetila dovoljno ljubavi i da je karijeru stavila na prvo mesto.

Aretha 3

Aretina karijera je definitivno išla uzlaznom putanjom, a narod joj se sve više divio. Poznata diva je uspela da svojim ljubavnim životom skrene pažnju javnosti ka sebi kao ženi, a ne samo kao pevačici. Početkom šezdesetih godina prošlog veka strasno se zaljubila u kućnog prijatelja svoje porodice Teda Vajta.

Njen otac je branio njihovu ljubav i bio je veoma ljut kad je saznao da će se udati za Teda, ali Areta je bila presrećna i nije marila za ono što drugi govore. Bila je pravi sanjar i duboko je poverovala da će zauvek ostati zajedno. Ted je ubrzo postao njen menadžer i putovao je svuda sa njom, a kada se 1964. godine rodio njihov sin Tedi, nekako su se otuđili. Bajka je posle devet godina bila gotova. Nakon razvoda, zbog koga kako i sama kaže nije puno patila, otpočela je svoju romansu sa čovekom koji joj je organizovao turneje. Njih dvoje su bili u vezi sedam godina. Dve godine pošto se rastala od svog drugog partnera u miru i slozi, upoznala je glumca Glina Turmana.U njega se veoma brzo zaljubila, a venčanje je usledilo posle samo nekoliko meseci zabavljanja. Ipak, i to poglavlje njenog života završilo se razvodom.

Aretha 4

Areta je često u svom životu isticala da se njen svet sastoji od muškaraca koji su njena snaga i podrška u svakom teškom trenutku koji je preživela.

“Moji sinovi su moj svet. Oni su moja sigurna luka i drago mi je što se svi vole, iako nisu od istih očeva. Mi smo mala vojska koja se drži zajedno i bori se kako zna i ume u ovom surovom svetu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *