Ana Popović

Ana Popović je uvek bila okružena muzikom. Njen otac, gitarista po profesiji, je rešio da pokaže maloj Ani čari ovog instrumenta, te je ona već kao jako mala naučila prve akorde. Svoj prvi ozbiljan bend je  osnovala veoma rano, bilo joj je tek 19 godina i vrlo brzo su krenuli da tezgare po kafićima kako bi zaradili neku paru, ali time Ana stiče rutinu i postaje dosta dobar muzičar. Veoma brzo je stekla veliku  popularnost i počela je da svira van Jugoslavije, a do 1998. godine njen bend je nastupao oko 100 puta godišnje i pojavljivao se redovno na domaćoj televiziji.

anna

Godine 1999. Odlazi u Holandiju, kako bi usavršila sviranje džez gitare. Njen bend snima svoj prvi album, “Hometown” 1998., ali iste te godine Ana je trebalo da krene na studije dizajna u Utrehtu, ali je  odlučila da pošalje svoje snimke i na muzičku akademiju, gde su odmah prepoznali njen veliki muzički talenat i odlučili su da je prime na univerzitet. Tada kreće njena profesionalna muzicka karijera.
Ana je znala da nije dovoljno samo da studira muziku, jer joj to neće doneti popularnost, te se odlučila da bend koji je veoma brzo postao poznat ne samo u Holandiji, već i širom Nemačke. Zbog velike  popularnosti i stalnih svirki, Ana je odlučila da napusti fakultet i da se potpuno prepusti nesigurnom muzičkom životu. Ubrzo joj se sreća osmehuje i Ana potpisuje ugovor za nemačku diskografsku kuću Ruf  Records koja je šalje u Memfis, da snimi svoj prvi album. Nazvala ga je Hush, po svom prvom bandu. Album je izlašao 2001. godine i nakon sjajnih kritika, Ana je pozvana da učestvuje kao deo tima u  snimanju albuma “Blue Haze – tribute to Jimi Hendrix”, gde je imala veliku čast da svira rame uz rame sa Bernardom Alisonom, Erikom Burdonom, Valterom Trotom i ostalim bitnim ljudima džez muzike.

an apopovic

Drugi album, “Comfort to the Soul”, je bio veoma uspešan. Predstavlja mešavinu bluza, roka, sola i džeza, te donosi Ani nominaciju za prestižnu “WC Handy Awards”, koja je održana u Memfisu, gde je nominovana za najboljeg novog izvođača i to kao jedini evropski izvođač koji je ikada bio nominovan u ovoj kategoriji. Imala je tu čast i da nastupa na dodeli nagrada, i tako je postala prva evropljanka koja je  ikada tu nastupala.
Na poznatom belgijskom festivalu “Rhythm & Blues Festu”, kralj soula, Solomon Burk je pozvao Anu da mu se pridruži i da svira sa njim na bini, a njen preformans ga je toliko oduševio da ju je vodio kao  specijalnu gošću na ostatak turneje.

ana popovic2

2005. godine je izašao i njen treći album, ali ovog puta obožavaoci imaju priliku i da ga kupe u vidu live DVD-a. Koncert je snimljen u “Melkweg” klubu u Amsterdamu i nazvan je “Ana! Live in Amsterdam”.
Ana je dobila razna priznanja, nekoliko puta je bila nominovana na poznatim, svetski poznatim džez festivalima. U francuskoj je bila nominovana za čak tri bluz nagrade u Francuskoj – u kategorijama najbolje pevačice, najboljeg gitariste i najboljeg albuma. U Francuskoj 2004. godine je dobila nagradu “Jazz a Juan-Revelation 2004” koja potvrđuje njen status na džez sceni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *