Alida Vali

Prostodušna i srčana ozbiljnost je upravo ono što je krasilo Alidu Vali kroz njenu čitavu karijeru. Njeno strastveno i ozbiljno dostojanstvo razlikuje njen lik od mnoštva drugih. Zbog toga je mnogi smatraju svevremenom i besmrtnom. Glumica se rodila u Puli, ali kada je još Alida bila veoma mala, njena porodica je odlučila da se preseli u mirni, hladni Como, gde joj je otac dobio novo zaposlenje. Iz Coma je redovno odlazila u obližnji Lugano, kako bi gledala najnovije filmove. Veoma rano je razvila veliku strast prema filmu i glumi i ona će je pratiti tokom celog života. Svoju buntovničku narav je pokazala još rano u detinjstvu. Jednom prilikom je nakon samo par loših ocena koje je dobila u školi, prodala nakit i kupila je kartu za Milano, gde se pokušala da ostvari svoj san i da upiše glumačku školu. Iako joj ovaj plan nije pošao za rukom, mlada Alida je odlučila da ne odustane od svojih snova, te je vrlo brzo uz podršku majke otišla u Rim, na studije glume.

alida-valli-theredlist

Veliku popularnost je stekla glumeći u romantičnim komedijama i melodramama, gde je pokazala svoj glumački talenat. Nakon niza sporednih uloga, 1938. godine, snimila je prvi hit, komediju ‘Hiljadu lira mesečno’, a magazin Cento stela opisao je kao ‘sveže i ljupko lice s prirodnom glumačkom nadarenošću’.

Svi su znali ko je Alida Vali, pričalo se o njoj, stalno je bila u centru pažnje, čak su devojke nosile kosu kao ona. Frizura a la Vali (kosa koja samo sa jedne strane pada preko čela) preplavila je Evropske ulice. Nenadana glumačka slava ju je vrlo brzo opila. Alida je poticala iz skromne porodice, te tako nagla promena ulazka u svet glamura i novca je dosta uticalo na nju. Naglo je izbila na površinu gornjih slojeva Italijanskog fašističkog društva. Nije bila nikakva tajna da je čak i Musolini, rado primao u svoj kabinet lepe glumice i da je sa njima stvarao bliska prijateljstva. U istim je okolnostima i Alida dolazila u Musolinijev kabinet.

valli

Valijeva je savršeno bila svesna da može da iskoristi Musolinijevu naklonost, jer je bilo opšte poznato, da je zloglasni fašistički vođa gajio naročite simpatije prema njoj. Zalaganjem Musolinija Alida je postala u neku ruku simbol fašističkih uspeha u filmu. Popularna glumica je hrabro i krupnim koracima zakoračila u filmski svet kinematografske industrije i postala je fašistička miljenica. U totalitarnom fašističkom režimu ništa nije bilo prepušteno slučaju, sve je unapred predviđeno, pa tako i sama slava mlade glumice. Pred završetak rata, Alida je shvatila da Italija neće dobiti rat i da joj je prijateljstvo sa Musilonijem bio loš potez.

full-alida-valli.jpg

Pošto je rat završen, svi oni koji su bili bliski sa fašističkim vođom su bili ozloglašeni, te se ni mlada glumica nije izvukla. Ime joj je bilo ukaljano i morala je da napusti Italiju. Razočarana i ljuta, svoju sreću je okušala u Americi. Bila je angažovana kao glavna glumica u filmu Alfreda Hičkoka, koji je bio impresioniran Valijevom koja je ne samo fascinantno izgledala, nego je i odlično naučila engleski. Nakon svetskog uspeha filma, omogućen joj je povratak u filmsku karijeru u Italiji.

Najveće njeno ostvarenje kojim je stekla svetsku slavu je čuveni britanski film, ‘Treći čovek’, redatelja Carola Rida.

Sve do svoje smrti, Valijeva je ostala upamćena kao jedna od ikona filmskog klasicizma, predstavljala je zlatnu eru Italijanskog filma dvadesetog veka. Pulski bioskop je dobio ime u čast ovoj izuzetnoj dami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *