Alergijska kijavica

U mojoj službi kada se govori o lekarima uvek se pripisuje epitet da je neko taličan za određenu vrstu bolesti. Kad sam ja u pitanju obično me povezuju sa alergijama. Nema dana da radim, a da na vrata ne pokuca neko ko ima blaži ili teži oblik alergije.

Alergija ili hipersenzitivnost predstavlja nenormalnu reakciju imunskog sistema na određene materije iz spoljne sredine, mada mogu biti i sastavni deo našeg organizma. Ona može biti i naslednog karaktera, kada je neko u porodici „podložan“ alergijama.

Izvor fotografije: CBS.news

Alergije mogu biti različitog uzroka: na hranu, polen, ambroziju, ujed insekata, prašinu, grinje, životinjsku dlaku, lekove, hranu itd. Sve što je oko nas može predstavljati alergene, ono što izaziva alergiju.

Najčešći oblik alergije je polenska kijavica. Javlja se u prelaznom periodu godine, mada može stalno biti prisutna. Samo ime kaže zbog čega se javlja ali kako sam već navela može biti uzrokovana i drugim materijama. Da bi se stvorila hipersenzitivnost na neku materiju neophodno je doći u kontakt sa istom, s tim što se alergija neće ispoljiti pri prvom kontaktu. Razlog ovome su imunološki procesi u organizmu koji pri prvom kontaktu stvaraju specijalna „tela“ u krvi koja će sledeći put kada dođemo u kontakt sa alergenom osloboditi neurološki medijator histamin koji će izazvati simptome oboljenja.

Znamo kako mu je 🙁

Simptomi bolesti počinju peckanjem u grlu, suvim kašljem, curenjem bistrog sekreta iz nosa koji je žilav, svrabom u ušima i očima i suzenje, otokom kapaka pa nekad i celog lica. Takođe, kod hroničnog oblika alergije može se javiti i hrkanje, disanje na usta i zapaljenje sinusa. Važna razlika u odnosu na virusnu prehladu je odsutnost infektivnog sindroma: temperatura, malaksalost, znojenje, drhtavica, i to što alergija obično duže traje.

Dijagnostička metoda koja se koristi kod alergija je svakako alergo test. On podrazumeva standardne baterije kožnih testova koje sadrže najčešće alergene iz spoljne sredine. Hipersenzitivnost se određuje tako što se gleda reakcija na koži. Još se mogu uraditi neka laboratorijska ispitivanja kao što je kompletna krvna slika, najviše da bi se isključile bolesti infektivne prirode.

Terapija ove vrste kijavice se sastoji u upotrebi lekova koji lokalno deluju na simptome odnosno kapi, tableta koje mogu sprečiti alergijsku reakciju u osnovi i takozvane pumpice. Kapi mogu sadržati samo fiziološki rastvor koji je važan za ispiranje sluznice nosa, a mogu se koristiti i dekongestivne kapi ali samo sedam dana. Izbor tableta je najbolje prepustiti vašem lekaru, mada uglavnom za prvi put koristimo antihistaminike. Takođe, izbor pumpica bih prepustila proceni vašeg izabranog lekara jer je neophodno poznavanje istorije bolesti naročito kod hroničnih oblika.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *