“Aida” ponovo na sceni NP-a

Posle četiri godine pauze, od desetog aprila ponovo će se na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu naći Verdijeva opera “Aida”.

Aida

Naslovnu ulogu tumačiće, u alternaciji, Jasmina Trumbetaš Petrović, Ana Rupčić Petrović i Sanja Kerkez, dok je režija poverena gostu iz Bugarske Ognjenu Draganovu, reditelju internacionalne karijere koji je već režirao opere u Narodnom pozorištu i operama u regionu.

Dirigent će biti gost iz Nemačke – Peter Leonard, muzički direktor i glavni dirigent Nemačke filharmonije, operski dirigent širokog repertoara koji diriguje širom sveta na najprestižnijim operskim scenama. Scenografiju će kreirati Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, a kostime Milanke Berberović obnoviće Katarina Grčić.

“Aidu” je Verdi završio po narudžbini 1871, i doživela je premijeru prigodom otvaranja Sueckog kanala. Odmah je požnjela pozitivne ocene i sve do sada je jedno od najizvođenijih dela. Kao i u većini Verdijevih dela, poteže se pitanje odnosa različitih društvenih slojeva, u ovom slučaju vladajućeg i porobljenog. Ovaj kompozitor, sam poreklom iz seoske sredine, uglavnom se zanima za život inferiornih, siromašnih ljudi koji nemaju nikakvih povlastica u životu i uglavnom su žrtva osornih bogataša i skorojevića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *