44. Beogradske muzičke svečanosti

U četvrtak, 11. oktobra počinju 44. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus), inauguracionim koncertom sasvim novog simfonijskog orkestra koji je simbolično nazvan No Borders Orchestra (NBO – Orkestar bez granica), a koji je sastavljen od najboljih muzičara iz bivše Jugoslavije. Pod kreativnim rukovodstvom dirigenta Premila Petrovića, NBO će promovisati univerzalne vrednosti muzike, slobode izražavanja i komunikacije.

Najveće zvezde koje će gostovati na ovogodišnjem Bemusu dolaze iz Francuske. Reč je o čuvenom ansamblu za baroknu muziku Les Arts Florissants i njihovom dugogodišnjem umetničkom direktoru Vilijamu Kristiju. Oni će po prvi put nastupiti u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini, donoseći očaravajuće zvuke sedamnaestovekovne Evrope. Takođe, legenda flamenko muzike, španski gitarista Pako de Lusija, ponovo stiže u Beograd sa svojim bendom koji čine vrhunski izvođači ovog žanra, pevači i instrumentalisti.

Naš pijanista, sjajne internacionalne reputacije, Aleksandar Madžar izvodi pravu poslasticu i “demonstraciju sile” za muzičke sladokusce: maraton muzike Johana Sebastijana Baha, u vidu svih šest Partita za solo klavir na jednom koncertu.

Talentovana srpska umetnica koja je danas veliko ime u međunarodnim okvirima, kompozitorka Ana Sokolović proglašena je za “Nacionalno blago” u Kvebeku. Bemus predstavlja njenu a cappella operu “Svadba” (Wedding) koja je nedavno osvojila najznačajnije umetničko priznanje u Kanadi – Nagradu Dora za izuzetnu novu operu/mjuzikl, a u produkciji muzičkog pozorišta Queen of Puddings iz Toronta.

Još jedno uzbudljivo veče posvećeno klavirskoj muzici donosi spoj mladosti i iskustva, sa zajedničkim nastupom Klavirskog dua LP (koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović) i njihovih profesora, čuvenog Štencl dua iz Nemačke. Ređe izvođena dela za dva ili četiri klavira i osam veštih ruku predstavljaju dobitnu kombinaciju za ljubitelje muzike svih generacija.

Ovogodišnje Bemus biće zatvoren 20. oktobra koncertom Simfonijskog orkestra RTS u Kolarcu.

 Više informacija na: www.bemus.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *