32. Belgrade Fashion Week

Pod sloganom “Snaga kreativnosti”, od 26. oktobra do 3. novembra biće održan najznačajniji modni projekat u ovom delu Evrope, 32. Belgrade Fashion Week.

Na različitim lokacijama biće predstavljeno više od 25 raznovrsnih programa, a preko 70 dizajnera prikazaće svoje nove kolekcije.

Jesenja Nedelja mode biće otvorena novim projektom pod nazivom “Zona 45” u okviru koje će se predstaviti dizajneri iz regiona. U sklopu ovog projekta, na otvaranju Beogradske nedelje mode u Belexspocentru, svojim kolekcijama predstaviće se Ivana Pilja (Srbija), Link by Ogi Antunac i Zoran Mrvoš (Hrvatska), Peter Movrin (Slovenija), Ivana Marušić (Crna Gora), Zoran Gaverski (Slovenija), Viktorija Džimrevska (Makedonija) i DIORALOP by Andreja Bistričić i Maja Merlić (Hrvatska). Takođe prve večeri biće prikazana i kolekcija dizajnerke Jelene Stefanović, kao i kolekcija modne kuće sa potpisom Šeri Hil.

Ove godine na Belgrade fashion weeku biće predstavljen rad sestara Proković kroz video izložbu koja je svojevrstan osvrt na njihov rad dug 20 godina, a izložba koja će biti otvorena u “Galeriji 12” (30. oktobra) najaviće njihovu reviju “XX” koja će se održati nakon Nedelje mode.

Najavljene su i brojne revije novih dizajnera koji će predstaviti svoje radove ( Marta Miljanić, Tamara Paunović, Julija Ðerković…), kao i revija Bate Spasojevića “Sound and Peace”, revija Boška Jakovljevića, nova kolekcija za jesen/zimu 2012 Ljube Sikimića “Exposure”…

Takođe biće predstavljene i revije studenata i diplomaca FPU-a, Akademije lepih umetnosti, Akademije del Lušo i Mod art international Beograd, a u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće organizovan program “Modne vinjete”.

Za 3. novembar zakazan je naučni skup na kome će poseban gost biti Stegan Sigel direktor Not Just a Label portala. “Not Just a Label” je vodeća svetka platforma za dizajnere, posvećena predstavljanju i negovanju pionira u savremenoj modi. Prezentuje oko 8.000 dizajnera iz oko 90 zemalja sveta i ta beskrajno široka platforma je posvećena upravo rastu svakog od njih u modnoj industriji.

Nakon FW-a specijalna nagrada Beogradske nedelje mode, za doprinos razvoju mode kao umetnosti, biće uručena Dobrili Smiljanić, a biće proglašen i dobotnik nagrade Boris Nikolić za savremeni modni izraz.

Još jedna novina ove godine je da su se organizatori priključili AVON humanitarnoj akciji protiv nasilja – “Udari mene, a ne žene”.

Pokrovitelj 32. Beogradske nedelje mode je Skupština grada Beograda.

Više informacija na: www.belgradefashionweek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *