24. Međunarodni festival humora za decu

Ovogodišnji festival humora za decu održava se od 17. do 21. septembra. Svečani početak je u utorak, 18. septembra u podne.

U programu učestvuju Slobodan Stanišić, Dobrica Erić, Dušan Đurđev, Mirjana Stefanović, Gordana Timotijević, Uroš Petrović,  Igor Kolarov, Branko Stevanović, Gradimir Stojković, Boško Lomović, Dejan Aleksić, Dragomir Ćulafić, Violeta Jović, Šimo Ešić, Elizabeta Georgieva, Rajko Lukač, Gordana Maletić, Slavka Petković-Grujičić

Prvog dana Međunarodnog festivala humora za decu dodeljuje se nagrada Zlatno Gašino pero”. Ovogodišnja dobitnica je istaknuta književnica za decu Mirjana Stefanović. Tog dana u sali Centra za kulturu održava se revija dečijih dramskih grupa na kojoj učestvuju deca iz cele Srbije. Srebrno Gašino pero za 2012. godinu odlukom žirija bibliotekara dodeljuje se  Popu D. Đurđevu za knjigu Radovi na mlečnom putu.

Stručni deo Međunarodnog festivala je okrugli sto za bibliotekare dečijih odeljenja na temu „Povratak na početak – preporuka za čitanje”.

Najvažniji segment trećeg dana Međunarodnog festivala humora za decu jeste dodela nagrada najboljim učesnicima likovnog i literarnog konkursa. Tog dana neki će sa poklonom i diplomom za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto otići svojim kućama u Niš, Beograd, Kraljevo, Dimitrovgrad, Sremsku Mitrovicu, Beli Potok, Podgoricu, Vukovar, Bijeljinu i druga mesta iz kojih su došli po nagradu.

Program trećeg dana završava se maskenbalom na kojem učestvuju deca svih lazarevačkih osnovnih škola kao i gosti iz okolnih opština.  

Iz programa još izdvajamo izložbe dečijih radova koji su nagrađeni na konkursu Međunarodnog festivala, izložbu Nova nedođija” Petra Stanimirova iz Bugarske i izložbu “Bio jednom jedan lav” Peđe Trajkovića iz Jagodine.

Apsolutni pobednik Festivala je Narodna biblioteka Užice, apsolutni pobednik literarnog dela za mlađi urast je grupa učenika odeljenja 1/5  – OŠ „Stanislav Sremčević” iz Kragujevca, a za stariji Katja Dimov, učenica 5. razreda iz Pesničke radionice Narodne biblioteke „Detko Petrov” iz Dimitrovgrada.

Na Festivalu učestvuju i festivali za decu „Pod starom maslinom” iz Bara i „Vezeni most” iz Tuzle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *