„Pa šta ako imam koji kilogram viška“ – Meg Kabot

Heder Vels već uveliko gazi dvadesete godine svog života, tek s vremena na vreme se prisećajući svoje blistave karijere od pre desetak godina. Njene nastupe posećivalo je hiljade ljudi, bila je uzor tinejdžerkama širom sveta, izlazila je sa prezgodnim pevačem boj benda Džonatanom Kartrajtom i bila je puna love!

Sve dok Džonatanov tata, ujedno i njihov producent, nije odlučio da je ozbiljna i duga veza loša za karijeru njegovog sina, da je to što dele stan besmisleno i da Heder više nema potencijala kao pre. Kada je lansirana nova, zgodna pop zvezdica, Tanja Trejs, u isto vreme Heder je uhvatila Džonatana i Tanju u nepristojnoj pozi, bilo je vreme da pokupi svoje stvari, stavi tačku na taj deo svog života i iseli se iz stana.

Nemajući pojma gde da krene, pomoć je tražila od crne ovce Kartrajtovih. Džonatanov stariji brat, Kuper, živeo je u velikoj kući, u elitnom delu grada i radio kao privatni detektiv. Tako je Heder dobila stan koji je otplaćivala uslugama vođenja Kuperovih knjiga.

Nedugo potom, Heder se zaposlila kao asistent direktorice u studentskom domu, blizu svoje kuće. Sve je bilo bajno. Rejčel je bila divna šefica, deca su bila zanimljiva, a posao dovoljno dinamičan da skrene njene misli sa skoro pa propalog života. Sve dok se jednog dana nije desila tragedija u studentskom domu.

Devojka po imenu Elizabet nađena je mrtva na dnu vertikale lifta.

Izvor fotografije: Kupindo.com

To je bilo čudno iz mnogo razloga: ključ od lifta bio je dostupan samo osoblju, a nikoga nije bilo u zgradi te večeri i sama Elizabet nije bila tip od akcije. Pre je bila fina, povučena devojka, i što je najbitnije, njeni roditelji su je poverili na čuvanje Rejčel – direktorki studentskog doma, u nastojanju da njihova ćerka ne izađe obeščašćena sa koledža (a sve u skladu sa njihovim verskim ubeđenjima). Niko nije mogao da veruje, nije bilo tragova ubistva, nije bilo razloga za samoubistvo, nije pronađen niti jedan dokaz koji bi vodio ka rešenju problema.

Od ovog dela, radnja u knjizi se sumanuto odvija. Heder po svaku cenu želi da sazna istinu. To je razlog zašto se ova smotana devojka, sa večitim problemom sa viškom kilograma i činjenicom da se zaljubljuje u brata svog bivšeg verenika, stalno meša u posao detektivu Kanavanu, i to uvek sa pogrešnim zaključcima. Ili ipak, ne toliko pogrešnim? I koliko je to može koštati?

Kada se desi još jedno ubistvo, situacija postaje još nejasnija. Roberta je bila uzoran student i nije bila sklona surfovanju liftovima. Jedina stvar koja povezuje ove dve devojke je činjenica da su obe nevine…

U celom vrtlogu usputnih događaja, kada Heder mora da se nosi sa nerazjašnjenim ubistvima, ubicom koji slobodno hoda holovima studentskog doma, bivšim verenikom koji je želi nazad, ali ne sme da prizna, njene želje da privuče Kupera, pronalazi dosijee u kancelariji svoje šefice. Rejčel, prelepa žena koju bi svako poželeo, čuva dosijee obe mrtve devojke i sa njima još jedan obeleženi dosije. Dok prati „obeleženu“ devojku na jednoj žurci, stići će do sina dekana Univerziteta. Da li Kris Alington, koji se lažno predstavlja, ima nešto sa ubistvima nedužnih devojaka ili će vas njegov razgovor sa Kuperom i Heder odvesti u sasvim neočekivanom smeru? Toliko neočekivanom, da ćete ostati krajnje zapanjeni razotkrivanjem istine?

Da li se velike tragedije uvek dešavaju nekom drugom, umesto nama? Da li je sve baš onako kako izgleda? I, na kraju, koliko ljudi sa izraženim alter egom hoda istom stranom ulice kao i mi? Koliko daleko ljubomora može odvesti nekoga? A gde nas vodi osećaj povređenosti, odbačenosti i usamljenosti? Šta ste sve Vi spremni da uradite zbog ljubavi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *